Misschien ken je de meatloaf vooral als een Amerikaans iets, maar dit is dus niet het geval. Hij komt oorspronkelijk uit wat wij nu West-Europa noemen, namelijk rondom Duitsland en Scandinavië!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
⅓ stuk(s)
Courgette
½ stuk(s)
Ui
25 gram
Panko paneermeel
15 ml
Basilicumcrème
150 gram
Krieltjes
1 stuk(s)
Pruimtomaat
40 gram
Veldsla
⅓ zakje(s)
Italiaanse kruiden
100 gram
Kipgehakt met Mediterrane kruiden
½ el
[Plantaardige] mayonaise
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Rasp 40 g courgette per persoon (zie Tip). Snijd de overige courgette in plakken van ongeveer 1/2 cm dik. Rasp de ui met de grove rasp of snijd fijn.
Tip: Als je te veel courgette in het gehaktbrood doet, kan het erg zacht en nat worden. Weeg daarom goed af.
Meng in een kom de geraspte courgette, het gehakt, de panko, de Italiaanse kruiden en de ui. Voeg de helft van de basilicumcrème toe. Breng ruim op smaak met peper en zout. Kneed het gehakt.
Weetje: Rundvlees is een bron van ijzer en courgette is rijk aan vitamine C. Vitamine C helpt je lichaam bij het opnemen van ijzer uit je voeding. Een topcombinatie dus!
Vorm het gehaktmengsel in een ovenschaal tot een gehaktbrood. Leg de courgetteplakken erop. Bak 25 - 30 minuten in de oven, of tot het gehaktbrood gaar is.
Breng ruim water met een flinke snuf zout aan de kook in een pan met deksel. Was ondertussen de krieltjes, halveer en snijd de eventuele grote krieltjes in kwarten. Kook de krieltjes, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar in de pan met deksel. Giet daarna af en spoel af met koud water.
Snijd de tomaat in blokjes. Meng in een saladekom de overige basilicumcrème met de mayonaise (zie Tip). Voeg de krieltjes toe en meng met de basilicummayonaise. Voeg de veldsla en tomaat toe en meng met de krieltjes. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Heb je geen mayonaise in huis? Gebruik dan dezelfde hoeveelheid olijfolie.
Snijd het gehaktbrood in stukken en verdeel over de borden. Serveer met de krieltjessalade.