Dit recept is geïnspireerd op de Vietnamese rijstnoedelsoep bún bò. Vooral in Parijs is deze soep erg populair - daar staat hij omgekeerd op het menu als bò bún.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
4 stuk(s)
Knoflookteen
¼ zakje(s)
Gemalen citroengras
10 ml
Vissaus
60 gram
Brede rijstnoedels
1 stuk(s)
Wortel
¼ stuk(s)
Komkommer
0.13 stuk(s)
Rode peper
15 gram
Ongezouten pinda's
5 ml
Sesamolie
1.5 tl
Bruine basterdsuiker
1 el
Zonnebloemolie
naar smaak
Peper en zout
2 tl
Wittewijnazijn
Breng gezouten water aan de kook in een pan voor de noedels. Pers de knoflook of snijd deze in plakjes. Snipper de sjalot. Snijd het rundvlees in stukjes. Meng in een kom ⅔ van de knoflook met de sjalot, het gemalen citroengras en per persoon ½ el vissaus en ½ tl bruine suiker. Voeg het vlees toe, meng goed door en zet in de koelkast.
Voeg de noedels toe aan de pan met kokend water en kook de noedels 3 - 5. Giet af en spoel de noedels af met koud water in een vergiet tot ze koud zijn. Rasp ondertussen de wortel.
Tip: Je krijgt meer noedels dan nodig: gebruik de aangegeven hoeveelheid, want anders smaakt het gerecht flauwer. Gebruik de overige noedels voor een ander gerecht. De noedels in traditionele Vietnamese bo bun worden van oudsher koud gegeten. Als je ze liever lauw eet, spoel ze dan niet af met koud water.
Snipper de ui. Schil de komkommer en snijd deze in de lengte doormidden. Verwijder de zaadlijsten met een lepel en snijd de komkommer vervolgens in halve maantjes. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd de peper fijn. Snijd de koriander en de munt fijn. Hak de pinda’s grof.
Tip: Let op, de rode peper is pittig! Houd je niet van pittig, of eten er kinderen mee? Gebruik dan naar smaak minder rode peper of houd apart.
Meng in een kleine kom 2/3 van de rode peper met de rest van de knoflook. Voeg de sesamolie toe en per persoon 1 el vissaus, 8 el water, 1 tl bruine suiker en 2 tl wittewijnazijn of rijstazijn. Meng het geheel goed. Doe de wortel en de komkommer in twee verschillende kommen. Voeg naar smaak zout en peper toe. Besprenkel elke kom met 1/3 van de saus. Meng alles goed.
Verhit vlak voor serveren een scheutje zonnebloemolie in een wok of hapjespan. Voeg de ui en de rest van de rode peper toe en bak 2 - 3 minuten op hoog vuur. Voeg het rundvlees toe en bak 1 - 2 minuten, tot het goudbruin en licht gekaramelliseerd is.
Tip: Bak het vlees niet te lang zodat het mals blijft; bak het slechts 1 minuut langer als je van doorbakken rundvlees houdt.
Verdeel de noedels over kommen of diepe borden. Besprenkel met de resterende saus. Leg de komkommerschijfjes en de geraspte wortel erbovenop. Voeg het vlees toe. Garneer met de gehakte pinda’s en kruiden.
Tip: Bij dit gerecht moeten de smaken in balans zijn: zorg er dus voor dat elke hap een beetje van elk ingrediënt bevat.