Gegratineerde bloemkool met saus van luxe kazen en wilde paddenstoelen
Gegratineerde bloemkool met saus van luxe kazen en wilde paddenstoelen

Gegratineerde bloemkool met saus van luxe kazen en wilde paddenstoelen

met verse kruiden en krokante panko-topping

Het spektakelstuk van het kerstdiner? Deze bloemkool gratineer je in z'n geheel met camembert en gruyère. Een feestelijke smaakbom waar iedereen aan tafel van geniet.

Allergens:
Milk
Wheat

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time1 hour 20 minutes
Cooking Time40 minutes
DifficultyEasy

Ingredients

Serving amount

g

Cauliflower

g

Grated Gruyère DOP

(Contains Milk)

g

Camembert

(Contains Milk)

50 g

Mushroom mix: maitake, oyster & white shimeji

g

Fresh thyme

(May be present Celery)

milliliters

Cooking cream

(Contains Milk)

g

Fresh basil, chives & flat leaf parsley

piece

Onion

piece

Garlic

g

Panko breadcrumbs

(Contains Wheat)

sachet(s)

Italian seasoning

Not included in your delivery

piece

Low sodium vegetable stock cube

tablespoon

Olive oil

milliliters

Low sodium vegetable stock

teaspoon

Mustard

½ tablespoon

White wine vinegar

to taste

Salt and pepper

Nutrition Values

Energy (kJ)3077 kJ
Calories735 kcal
Fat59 g
Saturated Fat23.7 g
Carbohydrate29.4 g
Sugar7.5 g
Dietary Fiber8.8 g
Protein22 g
Salt1.8 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Plate
Large Pan
Sautépan or large frying pan
Small Bowl
Oven Dish
Tall-Sided Pan

Cooking Steps

Bloemkool koken
1
  • Breng ruim water met 1/2 groentebouillonblokje per persoon aan de kook in een grote pan voor de bloemkool.
  • Verwijder de groene bladeren van de bloemkool en snijd 1 stevig groen bloemkoolblad per persoon grof. Snijd de stronk van de bloemkool af, zodat de bloemkool recht kan staan. Verwijder eventuele harde stukjes bloemkoolblad aan de onderkant van de bloemkool.
  • Voeg de bloemkool voorzichtig toe aan de pan met water en kook 10 - 12 minuten.
  • Giet af en laat de bloemkool uitstomen op een bord. 
Paddestoelen bakken
2
  • Snipper de gele ui. Ris de blaadjes van de tijm. Scheur de oesterzwammen in kleinere stukken. Snijd van de overige paddenstoelen de grotere in kleine stukken en laat de kleine paddenstoelen heel. 
  • Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan of grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gele ui en paddenstoelen toe en bak 5 - 8 minuten, of tot ze goudbruin beginnen te kleuren.
  • Pers 1/4 knoflookteen per persoon of snijd fijn. 
  • Voeg de tijm en de knoflook toe aan de paddenstoelen en bak 1 - 2 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.
Saus maken
3
  • Bereid de bouillon. Blus het paddenstoelenmengsel af met per persoon: 1/2 el wittewijnazijn en 1/2 tl mosterd.
  • Voeg de kookroom en bouillon toe, meng goed en breng het geheel aan de kook. Verlaag het vuur wanneer de saus kookt en voeg de camembert en de helft van de gruyère toe.
  • Voeg de grof gesneden bloemkoolbladeren toe, roer goed door tot alle kaas gesmolten is en laat nog 1 - 2 minuten pruttelen.

Weetje: Bloemkoolblad smaakt een beetje zoals witlof en geeft een extra bite aan dit gerecht. Door een deel van de bladeren te gebruiken verspil je ook minder voedsel! 

Bloemkool voorbereiden
4
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng in een kleine kom de Italiaanse kruiden met 2 el olijfolie per persoon. 
  • Leg de bloemkool met de onderkant naar boven in een mooie ovenschaal. Giet 2/3 van de kruidenolie langs de kern van de bloemkool naar beneden.
  • Draai de bloemkool om en wrijf de overige kruidenolie over de buitenkant van de bloemkool. Breng op smaak met peper en zout. 

 

Bloemkool gratineren
5
  • Giet vervolgens de kaassaus met paddenstoelen over de bloemkool en om de bloemkool heen.
  • Bak 20 - 25 minuten in de oven. 
  • Haal de ovenschaal uit de oven en gebruik de saus die onderin de ovenschaal ligt om de bloemkool te bedruipen. Bestrooi de bloemkool met de overige gruyère en bak 15 - 20 minuten verder, of tot alles goudbruin kleurt en de bloemkool gaar is. De bloemkool is gaar wanneer je er met een mesje gemakkelijk in kunt prikken.
Serveren
6
  • Pers de overige knoflook of snijd fijn. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en rooster de overige knoflook en de panko 3 - 5 minuten, of tot de panko goudbruin kleurt. Breng de panko op smaak met peper en zout. 
  • Snijd het verse basilicum, de bieslook en de bladpeterselie fijn.
  • Bestrooi de bloemkool wanneer deze gaar is met de verse kruiden en de helft van de panko. 
  • Serveer de overige panko apart in een kommetje, zodat iedereen de bloemkool met extra panko naar smaak kan garneren.