Skip to main content
Gegratineerde bloemkool met saus van luxe kazen en wilde paddenstoelen
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Gegratineerde bloemkool met saus van luxe kazen en wilde paddenstoelen

Gegratineerde bloemkool met saus van luxe kazen en wilde paddenstoelen

met verse kruiden en krokante panko-topping

Het spektakelstuk van het kerstdiner? Deze bloemkool gratineer je in z'n geheel met camembert en gruyère. Een feestelijke smaakbom waar iedereen aan tafel van geniet.

Allergenen :
Melk (inclusief lactose)
Tarwe

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd1 uur 20 minuten
oventijd40 minuten
NiveauMakkelijk

Ingredienten

Hoeveelheden

gram

Bloemkool

gram

Geraspte gruyère DOP

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

gram

Franse camembert

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

50 gram

Paddenstoelenmix: maitake, oesterzwam en shimeji

gram

Verse tijm

(Kan bevatten: Selderij)

ml

Kookroom

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

gram

Verse basilicum, bieslook en bladpeterselie

stuk(s)

Ui

stuk(s)

Knoflookteen

gram

Panko paneermeel

(Bevat: Tarwe)

zakje(s)

Italiaanse kruiden

Zelf toevoegen

stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

el

Olijfolie

ml

Zoutarme groentebouillon

tl

Mosterd

½ el

Wittewijnazijn

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3077 kJ
Energie (kcal)735 kcal
Vetten59 g
waarvan verzadigd23.7 g
Koolhydraten29.4 g
waarvan suikers7.5 g
Vezels8.8 g
Eiwitten22 g
Zout1.8 g

Benodigdheden

Bord
Grote pan
Hapjespan of grote koekenpan
Kleine kom
Ovenschaal
Koekenpan

Instructies

Bloemkool koken
1
  • Breng ruim water met 1/2 groentebouillonblokje per persoon aan de kook in een grote pan voor de bloemkool.
  • Verwijder de groene bladeren van de bloemkool en snijd 1 stevig groen bloemkoolblad per persoon grof. Snijd de stronk van de bloemkool af, zodat de bloemkool recht kan staan. Verwijder eventuele harde stukjes bloemkoolblad aan de onderkant van de bloemkool.
  • Voeg de bloemkool voorzichtig toe aan de pan met water en kook 10 - 12 minuten.
  • Giet af en laat de bloemkool uitstomen op een bord. 
Paddestoelen bakken
2
  • Snipper de gele ui. Ris de blaadjes van de tijm. Scheur de oesterzwammen in kleinere stukken. Snijd van de overige paddenstoelen de grotere in kleine stukken en laat de kleine paddenstoelen heel. 
  • Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan of grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gele ui en paddenstoelen toe en bak 5 - 8 minuten, of tot ze goudbruin beginnen te kleuren.
  • Pers 1/4 knoflookteen per persoon of snijd fijn. 
  • Voeg de tijm en de knoflook toe aan de paddenstoelen en bak 1 - 2 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.
Saus maken
3
  • Bereid de bouillon. Blus het paddenstoelenmengsel af met per persoon: 1/2 el wittewijnazijn en 1/2 tl mosterd.
  • Voeg de kookroom en bouillon toe, meng goed en breng het geheel aan de kook. Verlaag het vuur wanneer de saus kookt en voeg de camembert en de helft van de gruyère toe.
  • Voeg de grof gesneden bloemkoolbladeren toe, roer goed door tot alle kaas gesmolten is en laat nog 1 - 2 minuten pruttelen.

Weetje: Bloemkoolblad smaakt een beetje zoals witlof en geeft een extra bite aan dit gerecht. Door een deel van de bladeren te gebruiken verspil je ook minder voedsel! 

Bloemkool voorbereiden
4
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng in een kleine kom de Italiaanse kruiden met 2 el olijfolie per persoon. 
  • Leg de bloemkool met de onderkant naar boven in een mooie ovenschaal. Giet 2/3 van de kruidenolie langs de kern van de bloemkool naar beneden.
  • Draai de bloemkool om en wrijf de overige kruidenolie over de buitenkant van de bloemkool. Breng op smaak met peper en zout. 

 

Bloemkool gratineren
5
  • Giet vervolgens de kaassaus met paddenstoelen over de bloemkool en om de bloemkool heen.
  • Bak 20 - 25 minuten in de oven. 
  • Haal de ovenschaal uit de oven en gebruik de saus die onderin de ovenschaal ligt om de bloemkool te bedruipen. Bestrooi de bloemkool met de overige gruyère en bak 15 - 20 minuten verder, of tot alles goudbruin kleurt en de bloemkool gaar is. De bloemkool is gaar wanneer je er met een mesje gemakkelijk in kunt prikken.
Serveren
6
  • Pers de overige knoflook of snijd fijn. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en rooster de overige knoflook en de panko 3 - 5 minuten, of tot de panko goudbruin kleurt. Breng de panko op smaak met peper en zout. 
  • Snijd het verse basilicum, de bieslook en de bladpeterselie fijn.
  • Bestrooi de bloemkool wanneer deze gaar is met de verse kruiden en de helft van de panko. 
  • Serveer de overige panko apart in een kommetje, zodat iedereen de bloemkool met extra panko naar smaak kan garneren.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Varkensworst in kerriesaus met gefrituurde uitjes

Varkensworst in kerriesaus met gefrituurde uitjes

met cheesy aardappelpuree en sperziebonen
Mujaddara met harissa, cherrytomaten en komkommeryoghurt

Mujaddara met harissa, cherrytomaten en komkommeryoghurt

klassieke Midden-Oosterse rijst en linzen met gebakken ui
Kruidige Birmaanse stijl varkenscurry

Kruidige Birmaanse stijl varkenscurry

met rijst, sinaasappelsalade, mangochutney en koriander
Kruidige Thaise-stijl noedelbowl met tempeh

Kruidige Thaise-stijl noedelbowl met tempeh

met vissaus, pinda's en verse kruiden
Garnalenbowl met avocadocrème en salsa

Garnalenbowl met avocadocrème en salsa

en voor ouders: pinda-kokostopping en Koreaanse kruiden
 Orecchiette met köfte-gehaktballetjes

Orecchiette met köfte-gehaktballetjes

kies en mix toppings: mozzarella, basilicumcrème en meer!
Romige farfalle met aubergine en kipfilet

Romige farfalle met aubergine en kipfilet

en voor ouders: peterselie en kalamata-olijven
Slabootjes met kip en noedels

Slabootjes met kip en noedels

kies en mix toppings: mangochutney, gefrituurde uitjes, komkommer en meer!
Tex-Mex pastabowl

Tex-Mex pastabowl

kies en mix toppings: avocado, cheddar, zure room en meer!
Romige spaghetti met garnalen

Romige spaghetti met garnalen

kies en mix toppings: citroen, rucola, broccoli en meer!
 Fiocchi tricolore in romige zongedroogde-tomatensaus

Fiocchi tricolore in romige zongedroogde-tomatensaus

kies en mix toppings: met mozzarella, rode pesto, basilicum en meer!
Romige farfalle met honinggroenten

Romige farfalle met honinggroenten

en voor ouders: geitenkaas, walnoten en peterselie
Pastabowl met garnalen en tomatensaus

Pastabowl met garnalen en tomatensaus

kies en mix toppings: mozzarella, basilicum, geroosterde panko en meer!
Romige conchiglie met rundergehakt

Romige conchiglie met rundergehakt

kies en mix toppings: ontbijtspek, mozzarella, basilicum en meer!
Pittige massala met linzen en aubergine

Pittige massala met linzen en aubergine

met gouden rijst, kruidige yogurtsaus en cashewstukjes
Romige groentecurry met labne en cashewnoten

Romige groentecurry met labne en cashewnoten

met linzenrijst, koriander en spitskool
Kikkererwtensalade met knapperig za'atar platbrood en verse kruiden

Kikkererwtensalade met knapperig za'atar platbrood en verse kruiden

met tahindressing, rode biet, komkommer en citroen
Romige spinaziedahl met cashewnoten

Romige spinaziedahl met cashewnoten

met gouden rijst en komkommeryoghurt
Rijstbowl met gebakken ei en zoete Aziatische saus

Rijstbowl met gebakken ei en zoete Aziatische saus

met cashewnoten, verse kruiden, groenten en limoen
Hoisinaubergine met gomasio-sojabonensalade

Hoisinaubergine met gomasio-sojabonensalade

met knoflookrijst, pinda's, koriander en bosui

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

met verse pasta en Parmigiano Reggiano
Kapsalon met dubbele portie kipgyros

Kapsalon met dubbele portie kipgyros

Met zelfgemaakte ovenfriet, sla en tomaatjes
Geitenkaassalade deluxe met krokant gebakken spek

Geitenkaassalade deluxe met krokant gebakken spek

met cherrytomaten, gekaramelliseerde ui en gedroogde vijgen
Double protein - Noedelsalade met dubbele portie garnalen

Double protein - Noedelsalade met dubbele portie garnalen

met mango en zelfgemaakte chilisaus
Luxe caesarsalade met kip

Luxe caesarsalade met kip

Met spek, ansjovis en croutons
Burrata-salade met krokant gebakken spek

Burrata-salade met krokant gebakken spek

met cherrytomaten, gekaramelliseerde rode ui en gedroogde vijgen
Pastei van kalfsstoof

Pastei van kalfsstoof

met sperziebonen, wortel en een frisse salade
Veggie + protein - Farfalle met kipfiletstukjes als extra

Veggie + protein - Farfalle met kipfiletstukjes als extra

met kastanjechampignons, veldsla en pecorino
Gekonfijte eendenpoot met rozijnen

Gekonfijte eendenpoot met rozijnen

met geglaceerde bospeen en aardappelpuree
Risotto met garnalen en courgette

Risotto met garnalen en courgette

met salade en zoetzure bieten
Pastei van kalfsstoof met rode wijn en champignons

Pastei van kalfsstoof met rode wijn en champignons

met sperziebonen, wortelen en sinaasappelsalade
Dubbele portie wildzwijnburger met uienchutney

Dubbele portie wildzwijnburger met uienchutney

met zelfgemaakte frietjes en courgettesalade
Winterse kalfsstoof

Winterse kalfsstoof

Met witlofsalade en friet
Pittige garnalen in kerrie-roomsaus

Pittige garnalen in kerrie-roomsaus

met gebakken courgette en tomatenketchup
Herfstige pie van gemengd gehakt en uienchutney

Herfstige pie van gemengd gehakt en uienchutney

met salade van sperziebonen en lollo biondo
Zwarte tagliatelle met grote garnalen

Zwarte tagliatelle met grote garnalen

met varkensworst in pittige tomatensaus
Garnalen in zelfgemaakte rode-currysaus

Garnalen in zelfgemaakte rode-currysaus

met krokante knoflook-kokostopping
Lasagne van gekonfijte eend in tomatensaus

Lasagne van gekonfijte eend in tomatensaus

met een rucolasalade
Risotto met Brandt & Levie varkensworst als extra

Risotto met Brandt & Levie varkensworst als extra

met tomaat, vers basilicum en pecorino
Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

met een salade van geroosterde pompoen en roodlof

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders

Half-om-half burger met bloemkool en kaassaus uit de oven

Half-om-half burger met bloemkool en kaassaus uit de oven

met romige aardappelpuree, peterselie en panko
Parelcouscous met Midden-Oosterse stijl kip en aubergine

Parelcouscous met Midden-Oosterse stijl kip en aubergine

met munt-labnesaus en frisse tomaat-komkommersalade
Naanpizza met aubergine

Naanpizza met aubergine

met champignons en mozzarella
Mafaldine met burrata en pittige panko-topping

Mafaldine met burrata en pittige panko-topping

in romige saus met kappertjes en cherrytomaten
Italiaanse stijl cottage pie

Italiaanse stijl cottage pie

met varkensboerengehakt en spinazie-kaastopping
Pasta pesto met Parmigiano Reggiano en courgette

Pasta pesto met Parmigiano Reggiano en courgette

met peterselie, basilicum en tomaat
Udonnoedels roerbak met omeletreepjes

Udonnoedels roerbak met omeletreepjes

voor de ouders: zoet-pittige chilisaus, gezouten pinda's en koriander
Aubergine fatteh met krokante kikkererwten

Aubergine fatteh met krokante kikkererwten

met knapperig platbrood, tahin-yoghurtsaus en walnootstukjes
Mee Goreng stijl noedels met kip-kalkoengehakt

Mee Goreng stijl noedels met kip-kalkoengehakt

met zoete Aziatische saus, paksoi en gefrituurde uitjes
Pittige honingpita's met burger en rodebietenspread

Pittige honingpita's met burger en rodebietenspread

met witte kaas, yoghurtsaus en komkommersalade
Fusilli met basilicum en Grana Padano

Fusilli met basilicum en Grana Padano

met champignons, linzen en Siciliaanse kruiden
Rode biet platbrood met rundergehakt en grillkaas

Rode biet platbrood met rundergehakt en grillkaas

met za'atar, labne en verse kruiden
Steak met mascarpone-broccolipuree

Steak met mascarpone-broccolipuree

met Parmigiano Reggiano, pastinaak en uienjus
Zalmfilet met broccolini en tahindressing

Zalmfilet met broccolini en tahindressing

met bulgur, cherrytomaten en geroosterd amandelschaafsel
Varkenshaas met paksoi en salade

Varkenshaas met paksoi en salade

met gezouten pinda's en frisse sesamdressing
Cheesy tuna melt stokbrood

Cheesy tuna melt stokbrood

kies en mix toppings: tomaat, mais, verse kruiden en meer!
Snelle pasta met Mexicaans geïnspireerde twist

Snelle pasta met Mexicaans geïnspireerde twist

met varkensgehakt, kaas en zure room
Tandoori-stijl kalkoensalade

Tandoori-stijl kalkoensalade

met mangochutneydressing, aardappelen en zoetzure radijsjes
Wildzwijnburger met mosterdroomsaus

Wildzwijnburger met mosterdroomsaus

met aardappelpuree, sperziebonen en wortel
Flammkuchen met brie en appel

Flammkuchen met brie en appel

met gebakken aardappeltjes en komkommersalade