Skip to main content
Gegratineerde bloemkool met saus van luxe kazen en wilde paddenstoelen
Gegratineerde bloemkool met saus van luxe kazen en wilde paddenstoelen

Gegratineerde bloemkool met saus van luxe kazen en wilde paddenstoelen

met verse kruiden en krokante panko-topping

Het spektakelstuk van het kerstdiner? Deze bloemkool gratineer je in z'n geheel met camembert en gruyère. Een feestelijke smaakbom waar iedereen aan tafel van geniet.

Allergens:
Melk (inclusief lactose)
Tarwe

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total1 hour 20 minutes
Cooking Time40 minutes
DifficultyEasy

Ingredients

Serving amount

g

Cauliflower

g

Grated Gruyère DOP

(Contains: Melk (inclusief lactose))

g

Camembert

(Contains: Melk (inclusief lactose))

50 g

Mushroom mix: maitake, oyster & white shimeji

g

Fresh thyme

(May be present: Selderij)

milliliters

Cooking cream

(Contains: Melk (inclusief lactose))

g

Fresh basil, chives & flat leaf parsley

piece

Onion

piece

Garlic

g

Panko breadcrumbs

(Contains: Tarwe)

sachet(s)

Italian seasoning

Not included in your delivery

piece

Low sodium vegetable stock cube

tablespoon

Olive oil

milliliters

Low sodium vegetable stock

teaspoon

Mustard

½ tablespoon

White wine vinegar

to taste

Salt and pepper

Nutrition Values

Energy (kJ)3077 kJ
Calories735 kcal
Fat59 g
Saturated Fat23.7 g
Carbohydrate29.4 g
Sugar7.5 g
Dietary Fiber8.8 g
Protein22 g
Salt1.8 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Plate
Large Pan
Sautépan or large frying pan
Small Bowl
Oven Dish
Tall-Sided Pan

Cooking Steps

Bloemkool koken
1
  • Breng ruim water met 1/2 groentebouillonblokje per persoon aan de kook in een grote pan voor de bloemkool.
  • Verwijder de groene bladeren van de bloemkool en snijd 1 stevig groen bloemkoolblad per persoon grof. Snijd de stronk van de bloemkool af, zodat de bloemkool recht kan staan. Verwijder eventuele harde stukjes bloemkoolblad aan de onderkant van de bloemkool.
  • Voeg de bloemkool voorzichtig toe aan de pan met water en kook 10 - 12 minuten.
  • Giet af en laat de bloemkool uitstomen op een bord. 
Paddestoelen bakken
2
  • Snipper de gele ui. Ris de blaadjes van de tijm. Scheur de oesterzwammen in kleinere stukken. Snijd van de overige paddenstoelen de grotere in kleine stukken en laat de kleine paddenstoelen heel. 
  • Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan of grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gele ui en paddenstoelen toe en bak 5 - 8 minuten, of tot ze goudbruin beginnen te kleuren.
  • Pers 1/4 knoflookteen per persoon of snijd fijn. 
  • Voeg de tijm en de knoflook toe aan de paddenstoelen en bak 1 - 2 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.
Saus maken
3
  • Bereid de bouillon. Blus het paddenstoelenmengsel af met per persoon: 1/2 el wittewijnazijn en 1/2 tl mosterd.
  • Voeg de kookroom en bouillon toe, meng goed en breng het geheel aan de kook. Verlaag het vuur wanneer de saus kookt en voeg de camembert en de helft van de gruyère toe.
  • Voeg de grof gesneden bloemkoolbladeren toe, roer goed door tot alle kaas gesmolten is en laat nog 1 - 2 minuten pruttelen.

Weetje: Bloemkoolblad smaakt een beetje zoals witlof en geeft een extra bite aan dit gerecht. Door een deel van de bladeren te gebruiken verspil je ook minder voedsel! 

Bloemkool voorbereiden
4
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng in een kleine kom de Italiaanse kruiden met 2 el olijfolie per persoon. 
  • Leg de bloemkool met de onderkant naar boven in een mooie ovenschaal. Giet 2/3 van de kruidenolie langs de kern van de bloemkool naar beneden.
  • Draai de bloemkool om en wrijf de overige kruidenolie over de buitenkant van de bloemkool. Breng op smaak met peper en zout. 

 

Bloemkool gratineren
5
  • Giet vervolgens de kaassaus met paddenstoelen over de bloemkool en om de bloemkool heen.
  • Bak 20 - 25 minuten in de oven. 
  • Haal de ovenschaal uit de oven en gebruik de saus die onderin de ovenschaal ligt om de bloemkool te bedruipen. Bestrooi de bloemkool met de overige gruyère en bak 15 - 20 minuten verder, of tot alles goudbruin kleurt en de bloemkool gaar is. De bloemkool is gaar wanneer je er met een mesje gemakkelijk in kunt prikken.
Serveren
6
  • Pers de overige knoflook of snijd fijn. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en rooster de overige knoflook en de panko 3 - 5 minuten, of tot de panko goudbruin kleurt. Breng de panko op smaak met peper en zout. 
  • Snijd het verse basilicum, de bieslook en de bladpeterselie fijn.
  • Bestrooi de bloemkool wanneer deze gaar is met de verse kruiden en de helft van de panko. 
  • Serveer de overige panko apart in een kommetje, zodat iedereen de bloemkool met extra panko naar smaak kan garneren.

More delicious recipes with similar ingredients

Kippendijfilet met spek en paddenstoelen in romige saus

Kippendijfilet met spek en paddenstoelen in romige saus

met broccolini en verse pasta
Spinaziestamppot met gehakt en vleesjus

Spinaziestamppot met gehakt en vleesjus

met champignons, hazelnoten en vers basilicum
Cosmopolitan-stijl kip

Cosmopolitan-stijl kip

met spekjes, witlof en aardappelpartjes
Sloppy Joe Sandwich met kip en paprika

Sloppy Joe Sandwich met kip en paprika

met demi-baguette, kaas en frisse salade
Witte grillkaas in honing met geroosterde bloemkool

Witte grillkaas in honing met geroosterde bloemkool

met roti, komkommersalade en verse kruiden
Noedels met knoflookgarnalen

Noedels met knoflookgarnalen

met roerbakgroenten in ketjapsaus
Double protein - Noedelsalade met dubbele portie garnalen

Double protein - Noedelsalade met dubbele portie garnalen

met mango en zelfgemaakte chilisaus
Gevulde kipfilet in ontbijtspek

Gevulde kipfilet in ontbijtspek

met kruidige roomkaas en citroenrisotto
Gekonfijte kippendij met krokant ontbijtspek

Gekonfijte kippendij met krokant ontbijtspek

met kalfsjus en aardappelpuree
Double Veggie - Plaattaart met pompoen en geitenkaas

Double Veggie - Plaattaart met pompoen en geitenkaas

met extra salade van peer, rode biet, cherrytomaten en walnoot
Surinaams gekruide kippendij en aardappel

Surinaams gekruide kippendij en aardappel

met ei en sperziebonen
Tortilla's met zwarte bonen en BBQ-saus

Tortilla's met zwarte bonen en BBQ-saus

met koolsalade, cheddar en jalapeño's
Japanse hartige pannenkoek met ontbijtspek

Japanse hartige pannenkoek met ontbijtspek

met groenten, zoete worcestershiresaus en mayonaise
Rollade wellington

Rollade wellington

met pastinaak-aardappelpuree, haricots verts en cranberryjus
Frisse courgette-doperwtensoep VEGGIE

Frisse courgette-doperwtensoep VEGGIE

met feta, basilicum en hazelnoten
Jambalaya-stijl rijst met kip en chorizo

Jambalaya-stijl rijst met kip en chorizo

met gebakken paprika en tomaat
Tom kha kai soep met kip en kokosmelk

Tom kha kai soep met kip en kokosmelk

met rijst, paksoi en champignons
Feestelijke varkenshaas in ontbijtspek met risotto

Feestelijke varkenshaas in ontbijtspek met risotto

met romige paddenstoelensaus, spitskool en broccoli
Vegan pasta e fagioli

Vegan pasta e fagioli

in cherrytomatensaus met cannellinibonen en focaccia
Frisse courgette-doperwtensoep CLASSIC

Frisse courgette-doperwtensoep CLASSIC

met feta, basilicum en hazelnoten

Highest-rated dinner recipes

Sweet & Sticky Curried Shrimp with Mafaldine

Sweet & Sticky Curried Shrimp with Mafaldine

with tarragon, lemon & creamy courgette sauce
Beef-Pork Za'atar Wraps with Fresh Herbs

Beef-Pork Za'atar Wraps with Fresh Herbs

with orange cream cheese, zesty salsa & sumac
Creamy Stroganoff-Style Mafaldine

Creamy Stroganoff-Style Mafaldine

with beef-pork mince, vegetable mix & parsley
Shrimp Poké Bowl with Ponzu Mayo

Shrimp Poké Bowl with Ponzu Mayo

with mango, gomashio, slaw & cucumber
Pork Tenderloin in Creamy Mustard Sauce

Pork Tenderloin in Creamy Mustard Sauce

with green beans, parsley, yellow carrot & potatoes
Creamy Jerusalem Artichoke Soup

Creamy Jerusalem Artichoke Soup

with truffle oil, hazelnuts & toasted ciabatta
Spicy Kimchi Fried Rice

Spicy Kimchi Fried Rice

with fish sauce, fried egg, furikake & sesame seeds
Creamy Lentil Masala Soup with Naan

Creamy Lentil Masala Soup with Naan

with fragrant yogurt sauce, coconut milk & shaved almonds
Cheesy Curry Cottage Pie with Chives

Cheesy Curry Cottage Pie with Chives

with beef-pork mince, sweetheart cabbage & apple
Bolognese-Style Risotto

Bolognese-Style Risotto

with Parmigiano Reggiano, basil & mascarpone
DIY Mediterranean-Style Chicken Bowl with Golden Rice

DIY Mediterranean-Style Chicken Bowl with Golden Rice

pick 'n' mix toppings: lemon yogurt sauce, parsley, tomato & more!
Chicken Bulgur Bowl with African-Inspired Spices

Chicken Bulgur Bowl with African-Inspired Spices

with buttered almonds, dates & lemon mayonnaise
Cod in Sage Butter with Butternut Squash Risotto

Cod in Sage Butter with Butternut Squash Risotto

with Serrano ham & Parmigiano Reggiano
Sticky Meatballs with Stir-Fried Noodles

Sticky Meatballs with Stir-Fried Noodles

in black garlic sauce with hot honey peanuts
Kipwraps met zoet-pittige chilisaus en avocado

Kipwraps met zoet-pittige chilisaus en avocado

met tortillachips, regenboogsalade en koriander
Pulled Chicken Bowl with Avocado Sauce

Pulled Chicken Bowl with Avocado Sauce

with salad, sweet potato & Mexican-style spices
Paddington's Poké Bowl with Salmon

Paddington's Poké Bowl with Salmon

with tropical mango salsa, sweet chili mayo & fresh mint
Garnalen in kokos-currysaus uit de oven

Garnalen in kokos-currysaus uit de oven

met rijst, koriander en pinda's
Sticky Piri Piri Salmon with Carrot Ribbons

Sticky Piri Piri Salmon with Carrot Ribbons

over giant couscous with coriander dressing
Korean-Inspired Bulgogi Burger with Sriracha Mayo

Korean-Inspired Bulgogi Burger with Sriracha Mayo

with kimchi rainbow slaw, sesame seeds & spicy baby potatoes

This week's must-try HelloFresh recipes

Cheesy Chicken Tostadas

Cheesy Chicken Tostadas

with corn, tomato & lime-dressed salad
Chicken Noodles with Peanuts & Pak Choi

Chicken Noodles with Peanuts & Pak Choi

in black bean sauce with crispy onions & lime
Beetroot Flatbread with Sticky Eggplant & Greek-Style Cheese

Beetroot Flatbread with Sticky Eggplant & Greek-Style Cheese

with homemade hummus & salted almonds
Loaded Hotdog with Kimchi and Bacon

Loaded Hotdog with Kimchi and Bacon

with fries and smashed cucumber salad
Panko-Crusted Chicken with Feta & Black Sesame Seeds

Panko-Crusted Chicken with Feta & Black Sesame Seeds

over arugula with crema di balsamico & roasted vegetables
Smoky Tex-Mex Sloppy Joe with Chipotle Mayonnaise

Smoky Tex-Mex Sloppy Joe with Chipotle Mayonnaise

on a carrot bun with slaw & potatoes
Sweet Potato with Tuna Salad & Avocado

Sweet Potato with Tuna Salad & Avocado

with lentil-carrot salad, Turkish bread & fresh herbs
Butternut Squash with Pecorino & Crispy Sage

Butternut Squash with Pecorino & Crispy Sage

over creamy pearl barley risotto with mushrooms
Loaded Potatoes with Greek-Style Cheese Sauce & Olives

Loaded Potatoes with Greek-Style Cheese Sauce & Olives

with courgette & cherry tomatoes
Burger with Creamy Parmigiano Reggiano Sauce

Burger with Creamy Parmigiano Reggiano Sauce

with potatoes, carrots & green beans
Potato Röstis with Goat's Cheese & Sour Cream Sauce

Potato Röstis with Goat's Cheese & Sour Cream Sauce

with lemon-dressed salad & pumpkin seeds
Plant-Based 'Fish' Fingers with Potatoes & Vegetables

Plant-Based 'Fish' Fingers with Potatoes & Vegetables

one simple recipe with extra flavours for parents!
Hake with Scandi-Style Salad

Hake with Scandi-Style Salad

with potatoes, dill & butter lettuce
Creamy Shrimp Mafaldine

Creamy Shrimp Mafaldine

with leek, tomato & fresh dill
Homemade Bruschetta Cheeseburger

Homemade Bruschetta Cheeseburger

with balsamic potatoes & cucumber salad
Chicken Schnitzel with Homemade Fries

Chicken Schnitzel with Homemade Fries

with sauerkraut slaw, cranberry chutney & parsley
Crispy Chicken Schnitzel Bowl

Crispy Chicken Schnitzel Bowl

with avocado, sweet chili mayo, rice & carrot ribbons
Tortelloni Al Forno in Creamy Blue Cheese Sauce

Tortelloni Al Forno in Creamy Blue Cheese Sauce

with courgette, leek & Italian seasoning
Provençal-Style Meatloaf

Provençal-Style Meatloaf

over rice with roasted vegetables in tomato sauce
Cod with Fresh Tagliatelle & Caponata-Style Stew

Cod with Fresh Tagliatelle & Caponata-Style Stew

with basil, eggplant & toasted almonds