Skip to main content
Gegratineerde bloemkool met saus van luxe kazen en wilde paddenstoelen
Gegratineerde bloemkool met saus van luxe kazen en wilde paddenstoelen

Gegratineerde bloemkool met saus van luxe kazen en wilde paddenstoelen

met verse kruiden en krokante panko-topping

Het spektakelstuk van het kerstdiner? Deze bloemkool gratineer je in z'n geheel met camembert en gruyère. Een feestelijke smaakbom waar iedereen aan tafel van geniet.

Allergens:
Melk (inclusief lactose)
Tarwe

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total1 hour 20 minutes
Cooking Time40 minutes
DifficultyEasy

Ingredients

Serving amount

g

Cauliflower

g

Grated Gruyère DOP

(Contains: Melk (inclusief lactose))

g

Camembert

(Contains: Melk (inclusief lactose))

50 g

Mushroom mix: maitake, oyster & white shimeji

g

Fresh thyme

(May be present: Selderij)

milliliters

Cooking cream

(Contains: Melk (inclusief lactose))

g

Fresh basil, chives & flat leaf parsley

piece

Onion

piece

Garlic

g

Panko breadcrumbs

(Contains: Tarwe)

sachet(s)

Italian seasoning

Not included in your delivery

piece

Low sodium vegetable stock cube

tablespoon

Olive oil

milliliters

Low sodium vegetable stock

teaspoon

Mustard

½ tablespoon

White wine vinegar

to taste

Salt and pepper

Nutrition Values

Energy (kJ)3077 kJ
Calories735 kcal
Fat59 g
Saturated Fat23.7 g
Carbohydrate29.4 g
Sugar7.5 g
Dietary Fiber8.8 g
Protein22 g
Salt1.8 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Plate
Large Pan
Sautépan or large frying pan
Small Bowl
Oven Dish
Tall-Sided Pan

Cooking Steps

Bloemkool koken
1
  • Breng ruim water met 1/2 groentebouillonblokje per persoon aan de kook in een grote pan voor de bloemkool.
  • Verwijder de groene bladeren van de bloemkool en snijd 1 stevig groen bloemkoolblad per persoon grof. Snijd de stronk van de bloemkool af, zodat de bloemkool recht kan staan. Verwijder eventuele harde stukjes bloemkoolblad aan de onderkant van de bloemkool.
  • Voeg de bloemkool voorzichtig toe aan de pan met water en kook 10 - 12 minuten.
  • Giet af en laat de bloemkool uitstomen op een bord. 
Paddestoelen bakken
2
  • Snipper de gele ui. Ris de blaadjes van de tijm. Scheur de oesterzwammen in kleinere stukken. Snijd van de overige paddenstoelen de grotere in kleine stukken en laat de kleine paddenstoelen heel. 
  • Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan of grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gele ui en paddenstoelen toe en bak 5 - 8 minuten, of tot ze goudbruin beginnen te kleuren.
  • Pers 1/4 knoflookteen per persoon of snijd fijn. 
  • Voeg de tijm en de knoflook toe aan de paddenstoelen en bak 1 - 2 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.
Saus maken
3
  • Bereid de bouillon. Blus het paddenstoelenmengsel af met per persoon: 1/2 el wittewijnazijn en 1/2 tl mosterd.
  • Voeg de kookroom en bouillon toe, meng goed en breng het geheel aan de kook. Verlaag het vuur wanneer de saus kookt en voeg de camembert en de helft van de gruyère toe.
  • Voeg de grof gesneden bloemkoolbladeren toe, roer goed door tot alle kaas gesmolten is en laat nog 1 - 2 minuten pruttelen.

Weetje: Bloemkoolblad smaakt een beetje zoals witlof en geeft een extra bite aan dit gerecht. Door een deel van de bladeren te gebruiken verspil je ook minder voedsel! 

Bloemkool voorbereiden
4
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng in een kleine kom de Italiaanse kruiden met 2 el olijfolie per persoon. 
  • Leg de bloemkool met de onderkant naar boven in een mooie ovenschaal. Giet 2/3 van de kruidenolie langs de kern van de bloemkool naar beneden.
  • Draai de bloemkool om en wrijf de overige kruidenolie over de buitenkant van de bloemkool. Breng op smaak met peper en zout. 

 

Bloemkool gratineren
5
  • Giet vervolgens de kaassaus met paddenstoelen over de bloemkool en om de bloemkool heen.
  • Bak 20 - 25 minuten in de oven. 
  • Haal de ovenschaal uit de oven en gebruik de saus die onderin de ovenschaal ligt om de bloemkool te bedruipen. Bestrooi de bloemkool met de overige gruyère en bak 15 - 20 minuten verder, of tot alles goudbruin kleurt en de bloemkool gaar is. De bloemkool is gaar wanneer je er met een mesje gemakkelijk in kunt prikken.
Serveren
6
  • Pers de overige knoflook of snijd fijn. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en rooster de overige knoflook en de panko 3 - 5 minuten, of tot de panko goudbruin kleurt. Breng de panko op smaak met peper en zout. 
  • Snijd het verse basilicum, de bieslook en de bladpeterselie fijn.
  • Bestrooi de bloemkool wanneer deze gaar is met de verse kruiden en de helft van de panko. 
  • Serveer de overige panko apart in een kommetje, zodat iedereen de bloemkool met extra panko naar smaak kan garneren.

More delicious recipes with similar ingredients

Pasta met rode pesto, paprika en gerijpte geitenkaas

Pasta met rode pesto, paprika en gerijpte geitenkaas

met rucola, basilicum en pompoenpitten
Mediterrane couscous met garnalen

Mediterrane couscous met garnalen

met gedroogde tomaten en pesto-vinaigrette
Bowl met rundermerguez en vadouvan-knoflookrijst

Bowl met rundermerguez en vadouvan-knoflookrijst

met appel, komkommer en babyspinazie
Tartiflette met camembert, brie en spekjes

Tartiflette met camembert, brie en spekjes

Franse ovenschotel met aardappel en crème fraîche met een frisse salade
Gegratineerde pastaschotel

Gegratineerde pastaschotel

met broccoli en zongedroogde tomaten
Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

Varkenshaas in ontbijtspek met champignonroomsaus

met aardappelpuree en geroosterde broccoli
Varkenshaas met knapperige dragon

Varkenshaas met knapperige dragon

met champignonrisotto van orzo
Kabeljauw in beurre blanc met pastinaakchips

Kabeljauw in beurre blanc met pastinaakchips

met oesterzwammen en pastinaak-aardappelpuree
Kipworstjes met kruidige rijst

Kipworstjes met kruidige rijst

met knoflook-snijbonen in basilicumcrème
Mujaddara with Harissa Cherry Tomatoes & Cucumber Yogurt

Mujaddara with Harissa Cherry Tomatoes & Cucumber Yogurt

classic Levantine rice & lentils with fried onions
No-Fish Fingers with Creamy Yogurt-Dill Potato Salad

No-Fish Fingers with Creamy Yogurt-Dill Potato Salad

with radish-mesclun salad & lemon wedges
Mafaldine with Burrata & Spicy Panko Topping

Mafaldine with Burrata & Spicy Panko Topping

in creamy sauce with capers & cherry tomatoes
Zelfgemaakte garnalenburger op een briochebroodje

Zelfgemaakte garnalenburger op een briochebroodje

met avocado en salade
Kabeljauw in ontbijtspek met gebakken wortelschijfjes

Kabeljauw in ontbijtspek met gebakken wortelschijfjes

met goudbruine aardappelschijfjes en ravigotesaus
Baconburger met romige aardappelpuree

Baconburger met romige aardappelpuree

met wortel, uienjus en bieslook
Spaanse gehaktballetjes met zoete aardappel

Spaanse gehaktballetjes met zoete aardappel

met broccoli met gesmolten geitenkaas
Fried Egg over Rice with East Asian-Style Sauce

Fried Egg over Rice with East Asian-Style Sauce

with cashews, fresh herbs, vegetables & lime
Runderbavette met sjalotsaus

Runderbavette met sjalotsaus

met sperziebonen en frietjes van wortel en aardappel
Bruschetta met asperges en coppa di Parma

Bruschetta met asperges en coppa di Parma

met mozzarella, balsamicosaus en een salade van gegrilde groenten
Kruidenpuree met noordzeegarnalen

Kruidenpuree met noordzeegarnalen

met een zachtgekookt eitje en salade van rucola en tomaat

Highest-rated dinner recipes

Sweet & Sticky Curried Shrimp with Mafaldine

Sweet & Sticky Curried Shrimp with Mafaldine

with tarragon, lemon & creamy courgette sauce
Beef-Pork Za'atar Wraps with Fresh Herbs

Beef-Pork Za'atar Wraps with Fresh Herbs

with orange cream cheese, zesty salsa & sumac
Creamy Stroganoff-Style Mafaldine

Creamy Stroganoff-Style Mafaldine

with beef-pork mince, vegetable mix & parsley
Shrimp Poké Bowl with Ponzu Mayo

Shrimp Poké Bowl with Ponzu Mayo

with mango, gomashio, slaw & cucumber
Pork Tenderloin in Creamy Mustard Sauce

Pork Tenderloin in Creamy Mustard Sauce

with green beans, parsley, yellow carrot & potatoes
Creamy Jerusalem Artichoke Soup

Creamy Jerusalem Artichoke Soup

with truffle oil, hazelnuts & toasted ciabatta
Spicy Kimchi Fried Rice

Spicy Kimchi Fried Rice

with fish sauce, fried egg, furikake & sesame seeds
Creamy Lentil Masala Soup with Naan

Creamy Lentil Masala Soup with Naan

with fragrant yogurt sauce, coconut milk & shaved almonds
Cheesy Curry Cottage Pie with Chives

Cheesy Curry Cottage Pie with Chives

with beef-pork mince, sweetheart cabbage & apple
Bolognese-Style Risotto

Bolognese-Style Risotto

with Parmigiano Reggiano, basil & mascarpone
DIY Mediterranean-Style Chicken Bowl with Golden Rice

DIY Mediterranean-Style Chicken Bowl with Golden Rice

pick 'n' mix toppings: lemon yogurt sauce, parsley, tomato & more!
Chicken Bulgur Bowl with African-Inspired Spices

Chicken Bulgur Bowl with African-Inspired Spices

with buttered almonds, dates & lemon mayonnaise
Cod in Sage Butter with Butternut Squash Risotto

Cod in Sage Butter with Butternut Squash Risotto

with Serrano ham & Parmigiano Reggiano
Sticky Meatballs with Stir-Fried Noodles

Sticky Meatballs with Stir-Fried Noodles

in black garlic sauce with hot honey peanuts
Kipwraps met zoet-pittige chilisaus en avocado

Kipwraps met zoet-pittige chilisaus en avocado

met tortillachips, regenboogsalade en koriander
Pulled Chicken Bowl with Avocado Sauce

Pulled Chicken Bowl with Avocado Sauce

with salad, sweet potato & Mexican-style spices
Paddington's Poké Bowl with Salmon

Paddington's Poké Bowl with Salmon

with tropical mango salsa, sweet chili mayo & fresh mint
Garnalen in kokos-currysaus uit de oven

Garnalen in kokos-currysaus uit de oven

met rijst, koriander en pinda's
Sticky Piri Piri Salmon with Carrot Ribbons

Sticky Piri Piri Salmon with Carrot Ribbons

over giant couscous with coriander dressing
Korean-Inspired Bulgogi Burger with Sriracha Mayo

Korean-Inspired Bulgogi Burger with Sriracha Mayo

with kimchi rainbow slaw, sesame seeds & spicy baby potatoes

This week's must-try HelloFresh recipes

Cheesy Chicken Caprese Loaded Fries

Cheesy Chicken Caprese Loaded Fries

with basil mayonnaise, cherry tomatoes & bell pepper
Chicken Soup with Mexican-Style Spices & Cheddar

Chicken Soup with Mexican-Style Spices & Cheddar

with crispy tortilla ribbons & cream cheese
Supergreen Pork Rigatoni Alla Ragù Bianco

Supergreen Pork Rigatoni Alla Ragù Bianco

hidden courgette & spinach! | with Parmigiano Reggiano & pistachios
Venison Meatballs in Fusion BBQ-Curry Sauce

Venison Meatballs in Fusion BBQ-Curry Sauce

with potato wedges & green beans
Hot Smoked Salmon Poké Bowl

Hot Smoked Salmon Poké Bowl

with avocado-mango salsa, sweet chili mayo & fresh mint
Tortelloni Al Forno in Creamy Blue Cheese Sauce

Tortelloni Al Forno in Creamy Blue Cheese Sauce

with courgette, leek & Italian seasoning
Vietnamese-Inspired Meatball Pitas with Ponzu Mayo

Vietnamese-Inspired Meatball Pitas with Ponzu Mayo

with rainbow salad & Thai basil
Chipotle Shrimp Tacos with Avocado & Mango

Chipotle Shrimp Tacos with Avocado & Mango

with zhoug, corn & lime mayonnaise
Pork Tenderloin in Creamy Mustard Sauce

Pork Tenderloin in Creamy Mustard Sauce

with green beans, parsley, yellow carrot & potatoes
Teriyaki Salmon with Udon Noodles & Lime

Teriyaki Salmon with Udon Noodles & Lime

with stir-fried pak choi, carrot & Romano pepper
Steak with Onion Jus & Parmigiano Reggiano

Steak with Onion Jus & Parmigiano Reggiano

over cauliflower purée with arugula salad
Pasta Salad with Chicken & Avocado

Pasta Salad with Chicken & Avocado

with Greek-style cheese & honey-mustard dressing
Spaghetti in Creamy Chicken Curry Sauce

Spaghetti in Creamy Chicken Curry Sauce

with roasted Romano pepper, fresh herbs & tomato salad
Hamburger Deluxe with Bacon & Egg

Hamburger Deluxe with Bacon & Egg

on brioche with truffle mayo & cherry tomato salad
Veggie No-Chicken & Broccoli Gratin

Veggie No-Chicken & Broccoli Gratin

with panko topping & homemade cheese sauce
'Huevos Ahogados' with Avocado & Cheese

'Huevos Ahogados' with Avocado & Cheese

Mexican-style poached eggs in tomato sauce
Chicken Noodles in East Asian-Style Sauce

Chicken Noodles in East Asian-Style Sauce

with courgette, bell pepper & cashews
Tomato Risotto with Shrimp

Tomato Risotto with Shrimp

with arugula salad, basil & lemon
Creamy Courgette Lasagne

Creamy Courgette Lasagne

with fresh pasta sheets & spinach
Creamy Eggplant Penne with Parmigiano Reggiano

Creamy Eggplant Penne with Parmigiano Reggiano

with sundried tomatoes, fresh basil, arugula & lamb's lettuce