Wist je dat zalm, net als een flamingo, roze is door wat hij eet? De kleur komt van een pigment dat ze opnemen uit bijvoorbeeld garnalen.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Sjalot
2 stuk(s)
Knoflookteen
50 gram
Spinazie
5 gram
Verse dille & bieslook
¼ stuk(s)
Citroen
20 gram
Roomkaas
200 gram
Dunne frieten
1 stuk(s)
Zalmfilet
½ roll(s)
Bladerdeeg
(Bevat: Tarwe, Gluten)
20 gram
Rucola en veldsla
125 gram
Mini-romatomaten
¼ el
Zwarte balsamicoazijn
½ el
[Plantaardige] roomboter
½ el
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
¼ el
Witte balsamicoazijn
½ el
Olijfolie
1.25 ml
[Plantaardige] melk
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snipper de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan en fruit de sjalot en knoflook 1 minuut. Voeg de spinazie beetje bij beetje toe en laat al roerend slinken. Laat de spinazie uitlekken en afkoelen in een vergiet. Hak de spinazie vervolgens fijn.
Snijd de verse bieslook en dille fijn en snijd de citroen in 8 partjes. Meng in een kom de roomkaas en de helft van de kruiden met peper en zout. Knijp er 1 citroenpartje per persoon boven uit. Meng goed en bewaar apart.
Snijd het bladerdeeg in stukken, zodat je 1/2 rol per persoon gebruikt. Prik met een vork voorzichtig wat gaatjes in het deeg. Verdeel de spinazie over de helft van de stukken bladerdeeg. Leg de zalmfilet erop en bestrijk met de roomkaas. Vouw het bladerdeeg over de zalm, druk de zijkanten stevig aan en snijd een opening in de bovenkant. Bestrijk de bovenkant van het bladerdeeg met een beetje melk.
Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier. Bak 25 - 30 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn. Schep halverwege om. Leg de mini-romatomaten in een ovenschaal en besprenkel met per persoon: 1/4 el zwarte balsamicoazijn en 1/2 el olijfolie, peper en zout. Leg de zalmpakketjes op de bakplaat met bakpapier naast de frietjes. Bak de zalmpakketjes en de mini-romatomaten de laatste 15 - 20 minuten mee in de oven.
Meng in een saladekom per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie met 1/4 el witte balsamicoazijn. Voeg vlak voor het serveren de rucola, veldsla en de overige kruiden toe aan de dressing en meng goed door.
Verdeel de zalm in bladerdeeg over de borden. Serveer met de frietjes, geroosterde mini-romatomaten en de salade. Garneer met de citroenpartjes.
Tip: Wist je dat veel mensen te weinig vitamine D binnenkrijgen? Deze vitamine versterkt het immuunsysteem en is nodig voor de opname van calcium. Vette vis, zoals zalm, makreel, haring en sardine, zit er vol mee.