Skip to main content
Steak met bearnaiseboter

Steak met bearnaiseboter

met gemengde paddenstoelen, spinazie en krieltjes

Voor dit recept maak je je eigen bearnaiseboter! Een klassieke Franse saus met sjalot, roomboter en dragon. Het is friszuur van smaak en gaat perfect samen met steak!

Labels:
-30% carbs
High Protein

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd25 minuten
oventijd25 minuten
NiveauMakkelijk

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Steak

1 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Sjalot

5 gram

Verse bladpeterselie

(Kan bevatten: Selderij)

2.5 gram

Verse dragon

200 gram

Voorgekookte halve kriel met schil

90 gram

Gemengde gesneden paddenstoelen

¼ zakje(s)

Gedroogde oregano

100 gram

Spinazie

Zelf toevoegen

40 gram

[Plantaardige] roomboter

1.25 el

Olijfolie

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden

Energie (kJ)3277 kJ
Energie (kcal)783 kcal
Vetten51.1 g
waarvan verzadigd24.8 g
Koolhydraten41.4 g
waarvan suikers3.1 g
Vezels9.9 g
Eiwitten38.9 g
Zout0.3 g
Potassium67.5 mg
Calcium132 mg
Iron2.6 mg

Benodigdheden

Hapjespan met deksel
Kleine steelpan
Hapjespan
Koekenpan
Aluminiumfolie

Instructies

Voorbereiden
1
  • Haal de steak en de roomboter uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen (zie Tip).
  • Snipper de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn.
  • Halveer eventuele grotere paddenstoelen. 

Tip: Voor het beste resultaat haal je de steak al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast. Verwijder de verpakking en dep het vlees droog met keukenpapier.

Krieltjes bakken
2
  • Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan op middelmatig vuur.
  • Voeg de krieltjes en gedroogde oregano toe en bak, afgedekt, 7 - 9 minuten, schep regelmatig om.
  • Haal het deksel van de pan en bak nog 5 minuten, of tot de krieltjes gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.
Groenten bakken
3
  • Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur.
  • Bak de paddenstoelen met de helft van de knoflook 5 - 6 minuten.
  • Voeg de spinazie toe en bak nog 1 minuut. Breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit een klein scheutje olijfolie in een kleine steelpan op middelhoog vuur en bak de sjalot 3 - 4 minuten.
Snijden
4
  • Snijd ondertussen de verse kruiden fijn.
  • Voeg de overige knoflook toe aan de sjalot en bak nog 1 minuut. Verlaag het vuur en voeg 3/4 van de roomboter toe. 
  • Laat zachtjes smelten en zet het vuur uit wanneer de boter volledig gesmolten is.
  • Voeg de verse kruiden toe en meng goed. Breng op smaak met peper en zout.
Steak bakken
5
  • Verhit ondertussen de overige roomboter in een koekenpan op hoog vuur.
  • Leg, zodra de roomboter goed heet is, de steak in de koekenpan. Bak de steak 1 - 3 minuten per kant (zie Tip).
  • Haal uit de pan, breng op smaak met peper en laat rusten onder aluminiumfolie.

Tip: Bak de steak eventueel langer of korter, afhankelijk van hoe je je steak het liefst eet.

Serveren
6
  • Snijd de steak, tegen de draad in, in dunne plakken.
  • Serveer de steak samen met de krieltjes en groenten ernaast.
  • Schenk de bearnaiseboter over het vlees.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders