Roodlof wordt al eeuwen geteeld in de Veneto streek in Italië. Het is een kruising tussen witlof en radiccio, maar heeft een iets pittigere smaak.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Steak
200 gram
Aardappelschijfjes
½ stuk(s)
Roodlof
½ stuk(s)
Witlof
½ stuk(s)
Sjalot
5 gram
Cranberry-pittenmix
½ stuk(s)
Appel
40 gram
Bloemkool-truffel dip
(Bevat Melk (inclusief lactose))
½ el
Olijfolie
½ el
Wittewijnazijn
1 el
[Plantaardige] roomboter
½ el
Extra vierge olijfolie
½ el
Mosterd
naar smaak
Peper en zout
½ el
Honing
Haal de steak uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan en bak de aardappelschijfjes 15 minuten op middelhoog vuur knapperig. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Bak je het voor meer dan 2 personen? Gebruik dan 2 pannen.
Snipper de sjalot. Meng deze in een saladekom met de wittewijnazijn, mosterd en extra vierge olijfolie. Haal de bladeren van het roodlof en witlof en halveer ze vervolgens in de lengte. Verwijder het klokhuis van de appel, snijd in parten en vervolgens in dunne reepjes.
Tip: Houd je niet van de smaak van rauwe ui? Dan kan de sjalot wat overheersend zijn. Gebruik dan de helft of minder naar smaak.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Dep de biefstuk droog met keukenpapier en wrijf in met peper en zout. Laat de roomboter goed heet worden, leg de biefstuk in de pan en bak 1 - 3 minuten per kant. Haal uit de pan, kruid met peper en laat rusten onder aluminiumfolie. Verwarm ondertussen de bloemkool-truffeldip met 1 el water per persoon op laag vuur in een steelpan.
Meng de witlof, roodlof en appel met de dressing met sjalot. Garneer de salade met de cranberry-pittenmix. Serveer de steak. Schenk de truffelsaus erover. Serveer de salade en aardappelschijfjes ernaast.
Tip: Wist je dat appels flavonoïden bevatten? Dit zijn antioxidanten die ons beschermen tegen vrije radicalen: schadelijke stoffen in je lichaam veroorzaakt door bijvoorbeeld UV-straling of luchtvervuiling.