Bavette is een stuk van het rund dat wordt gesneden uit de vang - tussen bil en borst. Deze spier beweegt veel en geeft de bavette zijn unieke structuur en excellente smaak.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Wortel
⅓ zakje(s)
Gedroogde tijm
75 gram
Sperziebonen
1 stuk(s)
Knoflookteen
1.5 el
Olijfolie
100 ml
Zoutarme groentebouillon
½ tl
Suiker
1 el
[Plantaardige] roomboter
naar smaak
Peper en zout
1 el
Rodewijnazijn
¼ el
Bloem
Verwarm de oven voor op 200 °C (of 180 °C voor een heteluchtoven). Schil de aardappels en snijd ze in frieten van 1 cm dik. Doe hetzelfde met de wortels. Meng de wortel- en aardappelfrieten in een kom met een scheutje olijfolie, 1/2 tl tijm per persoon, zout en peper. Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier en bak 30 - 35 minuten in de oven. Schep halverwege om.
Bereid de bouillon. Snipper de sjalot en pers of snijd de knoflook fijn. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen.
Breng een pan gezouten water aan de kook voor de sperziebonen. Voeg de sperziebonen toe aan de pan en kook 6 - 9 minuten, of tot ze beetgaar zijn. Giet de sperziebonen af en doe ze terug in de pan. Voeg een klontje boter, de fijngehakte knoflook, zout en peper toe. Meng het geheel en bewaar in de afgedekte pan.
Tip: Gebruik eventueel wat minder knoflook naar smaak.
Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de bavette 1 - 2 minuten op een kant, draai hem om en bak hem nog 1 - 2 minuten op de andere kant. De bavette zal rosé zijn vanbinnen- als je meer van doorbakken vlees houdt, bak de bavette dan aan elke kant 1 minuut langer. Bewaar het vlees op een bord, bedekt met aluminiumfolie, zodat het warm blijft.
Tip: Voor zachter vlees kun je een beetje boter toevoegen voordat je de bavette omdraait en deze blijven bedruipen met de gesmolten boter.
Zet dezelfde hapjespan terug op middelhoog vuur en voeg de sjalot toe. Bak deze al roerende 2 - 3 minuten en blus vervolgens af met rodewijnazijn. Verhit tot de azijn volledig verdampt is. Voeg 1/2 tl bloem per persoon toe en bak nog 1 minuut. Voeg vervolgens de bouillon, de overige tijm en een mespuntje suiker toe en laat de saus 4 - 6 minuten zonder deksel inkoken.
Voeg, als de saus ingekookt is, een klontje boter en wat peper toe, meng goed en houd warm op laag vuur. Serveer het vlees met de sjalotsaus, de sperziebonen en de aardappel- en wortelfrietjes. Breng op smaak met peper en zout.