Als je tijd hebt, kun je ook je eigen aspergebouillon maken. Voeg de weggegooide basis en de schil van de asperges toe aan een pan. Voeg 400 ml water per persoon toe, breng op smaak met een flinke snuf zout en kook het geheel 30 minuten. Zeef en gebruik dit in plaats van water bij het bereiden van de soep.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
200 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Sjalot
1 stuk(s)
Knoflookteen
250 gram
Witte asperges
100 ml
Slagroom
(Bevat Melk (inclusief lactose))
5 gram
Verse dragon en bieslook
1 stuk(s)
Biologisch wit rozenbroodje
(Bevat Tarwe, Gerst Kan bevatten Noten, Sesamzaad, Melk (inclusief lactose), Eieren, Soja, Lupine, Gluten)
4 ml
Olijfolie met citroen
1 snufje
Nootmuskaat
2 plak(ken)
Ontbijtspek
½ el
[Plantaardige] roomboter
½ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
½ el
Olijfolie
400 ml
Water
naar smaak
Peper en zout
Schil de aardappelen en snijd in kwarten. Snijd de sjalot en knoflook grof. Snijd de onderste 2 cm van de asperges. Schil de asperges met een dunschiller vanaf de kop naar beneden. De kop hoeft niet geschild te worden. Snijd vervolgens de topjes. Snijd de asperges in stukken van 4 cm.
Verhit de roomboter in een soeppan met deksel op laag vuur en fruit de sjalot en knoflook 2 minuten. Voeg de aardappelen en asperges toe en bak 1 minuut mee. Voeg het water en bouillonblokje toe en kook, afgedekt, 10 - 12 minuten.
Snijd het ontbijtspek in reepjes. Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en bak het spek in 3 - 4 minuten knapperig. Haal uit de pan en bewaar apart.
Snijd het broodje in blokjes van 1 cm. Verhit de olijfolie in dezelfde koekenpan op hoog vuur en bak de broodblokjes in 6 minuten tot knapperige croutons. Snijd ondertussen de bieslook en dragon fijn.
Haal de soep van het vuur. Schep de aspergetopjes met een schuimspaan uit de pan en bewaar apart. Voeg de room toe en pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel. Rasp 1 mespuntje nootmuskaat boven de soep. Breng op smaak met peper en zout.
Warm de soep in 1 minuut opnieuw op. Serveer de soep in diepe kommen. Leg de aspergetopjes in het midden en garneer met de spekjes, croutons en verse kruiden. Besprenkel met de olijfolie met citroen naar smaak.
Weetje: Wist je dat aardappelen supergezond zijn? Ze zijn rijk aan goede koolhydraten, kalium, vitamine C, B6 en B11 en vezels!