Tomaten zijn door ontdekkingsreizigers naar Europa gebracht. In eerste instantie werden ze in Zuid-Amerika als sierplanten gekweekt, maar al snel ontdekte men hun verrukkelijke smaak en culinaire veelzijdigheid.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
200 gram
Aardappelen
125 gram
Champignons
½ stuk(s)
Wortel
½ stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Laurierblad
50 gram
Kookroom
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 stuk(s)
Pasteitje
20 gram
Veldsla
2.5 gram
Verse krulpeterselie
(Kan bevatten Selderij)
½ stuk(s)
Tomaat
1 tl
Extra vierge olijfolie
2 el
[Plantaardige] roomboter
1 el
Bloem
100 ml
Zoutarme groentebouillon
[Plantaardige] melk
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bereid de bouillon. Breng ruim water aan de kook in een pan voor de aardappelen. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken. Veeg de champignons schoon met keukenpapier en snijd in plakken. Snijd de wortel in kleine blokjes. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn.
Weetje: Wist je dat champignons een bron zijn van vitamine B2? Dit houdt je energie op peil en voorkomt ontstekingen. Vooral voor vegetariërs en veganisten is het belangrijk om erop te letten dat je genoeg van deze vitamine binnenkrijgt.
Kook de aardappelen in 12 - 15 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan op middelhoog vuur. Roerbak de knoflook, ui, wortel en champignons 4 - 6 minuten. Voeg vervolgens per persoon: 1 el roomboter en 1 el bloem toe. Bak 1 - 2 minuten. Voeg het laurierblad, de bouillon en de kookroom toe. Roer goed door zodat de saus één geheel wordt. Laat 6 - 8 minuten op laag vuur zachtjes inkoken (zie Tip).
Tip: Draai het vuur iets hoger als de saus nog te waterig is.
Leg het pasteitje op een bakplaat met bakpapier en verwarm 5 - 8 minuten in de oven. Hak ondertussen de krulpeterselie grof. Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een gladde puree. Voeg de overige roomboter en een scheutje melk toe om het geheel smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de tomaat in partjes. Meng in een saladekom de veldsla en tomaat met de extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
Leg op elk bord 1 pasteitje en vul deze met de vegetarische ragout. Serveer de aardappelpuree en de salade ernaast. Garneer met de krulpeterselie.