
Teriyaki-gehaktballetjes met rijst
met geroerbakte groenten en pinda's
Teriyakisaus komt van de gelijknamige Japanse kooktechniek waarbij vlees of vis een glimmend (teri) glazuurlaagje krijgt en op een hete plaat wordt gegrild (yaki).
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
Ingredienten
1 stuk(s)
Knoflookteen
¼ bosje(s)
Bosui
75 gram
Jasmijnrijst
200 gram
Groentemix: paprika, prei, wortel en kool
(Kan bevatten Selderij)
5 ml
Sesamolie
(Bevat Sesamzaad)
10 ml
Sojasaus
(Bevat Soja, Tarwe)
4 stuk(s)
Half-om-half gehaktballetjes met Thaise kruiden
(Kan bevatten Selderij, Eieren, Gluten, Mosterd, Soja)
25 gram
Teriyakisaus
(Bevat Soja, Tarwe)
5 gram
Ongezouten pinda's
(Bevat Pinda's Kan bevatten Noten, Sesamzaad)
Zelf toevoegen
1 el
Zonnebloemolie
½ el
Bruine basterdsuiker
naar smaak
Peper en zout
Benodigdheden
Instructies

- Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst.
- Pers de knoflook of snijd fijn.
- Snijd de bosui in dunne ringen. Bewaar het groene en het witte gedeelte apart van elkaar.
- Kook de rijst, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen (zie Tip).
Tip: Let jij op je calorie-inname? Kook dan alle rijst, maar gebruik 2/3. Van de overige rijst kun je de volgende dag een rijstsalade maken.

- Verhit ondertussen 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een wok of hapjespan op middelhoog vuur. Bak de knoflook en het witte gedeelte van de bosui 1 - 2 minuten.
- Voeg de groentemix toe en roerbak 2 - 3 minuten op hoog vuur.
- Voeg de helft van de sesamolie en de helft van de sojasaus (let op: zout! Voeg geleidelijk toe en proef goed tussendoor) toe aan de groenten en schep om. Breng op smaak met peper en zout.

- Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Bak de gehaktballetjes in 3 – 5 minuten rondom bruin.
- Voeg 1/2 el bruine suiker per persoon toe en schep om tot de suiker gesmolten is.
- Blus af met de teriyaki, de overige sojasaus, de overige sesamolie en 2 el water per persoon. Verwarm het geheel nog 2 minuten.

- Hak de pinda's grof.
- Verdeel de rijst en de geroerbakte groenten over diepe borden.
- Schep de teriyaki-gehaktballetjes erop en schenk de teriyaki uit de pan over de groenten en de rijst.
- Garneer met de pinda's en het groene gedeelte van de bosui.