Teriyaki-gehaktballetjes met rijst
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Teriyaki-gehaktballetjes met rijst

Teriyaki-gehaktballetjes met rijst

met geroerbakte groenten en pinda's

Teriyakisaus komt van de gelijknamige Japanse kooktechniek waarbij vlees of vis een glimmend (teri) glazuurlaagje krijgt en op een hete plaat wordt gegrild (yaki).

Labels:
Familie
Allergenen :
Sesamzaad
Soja
Tarwe

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd25 minuten
MoeilijkheidGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Knoflookteen

1 stuk(s)

Bosui

75 gram

Jasmijnrijst

200 gram

Groentemix: paprika, prei, wortel en kool

5 ml

Sesamolie

(Bevat Sesamzaad)

10 ml

Sojasaus

(Bevat Soja, Tarwe)

3 stuk(s)

Half-om-half gehaktballetjes met Thaise kruiden

25 gram

Teriyakisaus

(Bevat Soja, Tarwe)

5 gram

Ongezouten pinda's

Zelf toevoegen

naar smaak

Peper en zout

½ el

Bruine basterdsuiker

1 el

Zonnebloemolie

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)871 kcal
Energie (kJ)3644 kJ
Vetten40 g
waarvan verzadigd11 g
Koolhydraten87 g
waarvan suikers22 g
Vezels7.3 g
Eiwitten34 g
Zout4 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Wok
Koekenpan

Instructies

Voorbereiden
1

Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de bosui in dunne ringen. Bewaar het groene en het witte gedeelte apart van elkaar. Kook de rijst, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen zonder deksel.

Tip: Let jij op je calorie-inname? Kook dan alle rijst, maar gebruik 2/3. Van de overige rijst kun je de volgende dag een rijstsalade maken.

Roerbakken
2

Verhit ondertussen 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een wok of hapjespan op middelhoog vuur. Bak de knoflook en het witte gedeelte van de bosui 1 - 2 minuten. Voeg de Oosterse groentemix toe en roerbak 2 - 3 minuten op hoog vuur. Voeg de helft van de sesamolie en de helft van de sojasaus toe aan de groenten en schep om. Breng op smaak met peper en zout.

Gehaktballetjes bakken
3

Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Halveer de gehaktballetjes en bak in 3 – 5 minuten rondom bruin. Voeg 1/2 el bruine suiker per persoon toe en schep om tot de suiker gesmolten is. Blus af met de teriyaki, de overige sojasaus, de overige sesamolie en 2 el water per persoon. Verwarm het geheel nog 2 minuten.

Tip: Let jij op je zoutinname? Laat dan de overige sojasaus achterwege.

Serveren
4

Hak de pinda's grof. Verdeel de rijst en de geroerbakte groenten over diepe borden. Schep de teriyaki-gehaktballetjes erop en schenk de teriyaki uit de pan over de groenten en de rijst. Garneer met de pinda's en het groene gedeelte van de bosui.