
Hutspot met rookworst
met gebakken spruitjes en spekreepjes
De rookworst in dit recept is op ambachtelijke wijze gemaakt - met duurzaam varkensvlees en gerookt boven beukenhout.
Labels:
Extra groente
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
Bereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd20 minuten
MoeilijkheidGemiddeld
Ingredienten
Hoeveelheden
200 gram
Aardappelen
100 gram
Spruiten
150 gram
Mix van gesneden wortel en ui
(Kan bevatten Selderij)
½ stuk(s)
Varkensrookworst
15 gram
Spekreepjes
40 gram
Pikante uienchutney
Zelf toevoegen
1 tl
Mosterd
½ el
Witte balsamicoazijn
¼ stuk(s)
[Zoutarm] groentebouillonblokje
1
[Plantaardige] melk
1 el
[Plantaardige] roomboter
naar smaak
Peper en zout
Benodigdheden
•Pan met deksel
•Koekenpan
•Aardappelstamper
Instructies

1
- Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen, wortel en ui. Verkruimel 1/4 groentebouillonblokje per persoon erboven.
- Breng in een tweede pan met deksel water aan de kook voor de spruitjes.
- Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken.
- Snijd de harde onderkant van de spruiten.

2
- Kook de aardappelen, wortel en ui, afgedekt, 15 – 18 minuten in de pan met bouillon. Giet daarna af, maar bewaar een beetje kookvocht.
- Kook de spruitjes, afgedekt, in 6 – 8 minuten beetgaar in de andere pan. Zet het vuur uit, haal de spruiten uit de pan en spoel af met koud water. Laat het kookwater in de pan.
- Leg de rookworst inclusief vacuümverpakking in het kookwater van de spruiten. Verwarm de worst 10 minuten in het hete water.
Weetje: Spruitjes zijn rijk aan calcium voor sterkte botten en tanden, ijzer voor je energieniveau, vitamine E voor een sterk immuunsysteem en vezels voor gezonde darmen.

3
- Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Bak de spekreepjes in 2 - 3 minuten krokant.
- Voeg de spruitjes toe en bak 4 - 6 minuten mee. Blus af met 1/2 el witte balsamicoazijn per persoon en verhit nog 1 minuut.

4
- Stamp met een aardappelstamper de aardappelen, wortel en ui tot een grove puree.
- Voeg per persoon: 1/2 el roomboter, 1 tl mosterd, een scheutje melk en eventueel wat van het bewaarde kookvocht toe om het smeuïg te maken.
- Verdeel de hutspot en spruitjes met spekreepjes over de borden. Haal de rookworst uit de vacuümverpakking, halveer de rookworst en leg naast de hutspot. Serveer met de pikante uienchutney.