
Biefstuk met pikante zoete-aardappelpuree
met gebakken knoflooksperziebonen
Zoete aardappels lenen zich uitstekend voor een puree. Door rode peper toe te voegen geef je hem extra pit!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
Ingredienten
225 gram
Zoete aardappel
100 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Rode peper
150 gram
Sperziebonen
5 gram
Pompoenpitten
(Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)
1 stuk(s)
Gemarineerde biefstuk
(Bevat Selderij Kan bevatten Eieren, Gluten, Melk (inclusief lactose), Mosterd, Sesamzaad, Soja)
1 stuk(s)
Sjalot
1 snufje
Nootmuskaat
Zelf toevoegen
½ el
Olijfolie
½ el
[Plantaardige] roomboter
1
[Plantaardige] melk
¼ stuk(s)
[Zoutarm] groentebouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
Benodigdheden
Instructies

Haal de biefstuk uit de koelkast (zie Tip). Breng water aan de kook in een pan voor de aardappelen en de zoete aardappelen. Verkruimel er 1/4 bouillonblokje per persoon boven. Weeg de aardappelen en zoete aardappelen af. Was of schil de 2 soorten aardappelen en snijd beide in grove stukken. Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper (let op: pittig! Gebruik naar smaak) en snijd de rode peper fijn. Snipper de sjalot. Rasp 1 mespuntje nootmuskaat per persoon.
Tip: Het best kun je de biefstuk al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast halen. Dan is de biefstuk ook vanbinnen op temperatuur wanneer je hem bakt en krijg je een malser resultaat.

Kook de 2 soorten aardappelen 10 – 12 minuten in de pan met bouillon. Giet daarna af, maar bewaar een klein beetje kookvocht en laat uitstomen.
Weetje: Wist je dat dit gerecht door de aardappelen en sperziebonen meer vitamine C bevat dan de ADH?

Verwijder ondertussen de steelaanzet van de sperziebonen en snijd in twee gelijke stukken. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de knoflook, sjalot en sperziebonen 2 - 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Voeg 1 el water per persoon toe en bak, afgedekt, 6 minuten. Haal vervolgens het deksel van de pan en bak de sperziebonen nog 4 - 6 minuten, of tot ze beetgaar zijn (zie Tip). Breng op smaak met 1 mespuntje geraspte nootmuskaat per persoon, peper en zout.
Tip: De sperziebonen behouden op deze manier hun bite. Houd je hier niet van? Voeg dan een extra scheutje water toe en bak ze tot de gewenste gaarheid.

Verhit een koekenpan zonder olie op hoog vuur en rooster de pompoenpitten tot ze beginnen te poffen. Haal uit de pan en bewaar apart. Verhit in dezelfde koekenpan 1/2 el roomboter per persoon op middelhoog vuur. Dep de biefstuk droog met keukenpapier en wrijf in met zout. Laat de roomboter goed heet worden, leg dan de biefstuk in de pan en bak 1 - 3 minuten per kant. Haal uit de pan, breng op smaak met peper en laat rusten onder aluminiumfolie.

Stamp beide soorten aardappelen fijn met een aardappelstamper. Voeg een scheutje melk en wat van het bewaarde kookvocht toe. Roer de rode peper erdoorheen en breng op smaak met peper en zout. Voeg eventueel extra roomboter toe om het geheel smeuïger te maken.

Verdeel de puree over de borden en garneer de puree met de pompoenpitten. Serveer met de sperziebonen en de biefstuk.