Pompoenrecepten voor Halloween

Pompoen is een echte herfstgroente. Je kunt ze het hele jaar kopen, maar het echte pompoenseizoen is van oktober tot en met december. De groente is super veelzijdig, maar soms is het toch een uitdaging om te bedenken wat je er mee wilt maken.

Pompoenen snijden Halloween
Vorig jaar in oktober werd er maar liefst 731.710 keer gezocht naar ‘pompoenrecepten’. In oktober 2019 was dit nog maar 446.240 keer. De pompoen zit dus in de lift. We delen daarom graag de lekkerste pompoenrecepten met je. Maar eerst nemen we je nog even mee in de wereld van pompoenen en Halloween.

Pompoenen zijn onlosmakelijk verbonden met Halloween in de zogenoemde jack-o’-lantern. Dit zijn de pompoenen met een ingekerfd gezicht. Het enge gezicht in de pompoen is bedoeld om boze geesten te verdrijven, die tijdens Halloween ronddwalen.

Het uitsnijden van pompoenen tijdens Halloween is populair. In oktober vorig jaar werd er maar liefst 29.180 gezocht op de term ‘pompoen snijden Halloween’. In oktober 2019 was dit aantal 27.050. Halloween wordt dus ook steeds populairder, de verwachting is dat dit aantal alleen maar zal stijgen.

Omdat er zo vaak naar pompoenen wordt gezocht, geven we je graag antwoord op de vraag: ‘Hoe kun je een pompoen snijden voor Halloween?’ Je kunt het serieus aanpakken met een echte pompoen snijset, maar je kunt het ook gewoon doen met dingen die je al in huis hebt.

Wat heb je nodig:

 • één of meerdere pompoenen
 • een kartelmes
 • een aardappelschilmesje
 • lepels
 • een stift
 • oude kranten/tafelkleed in verband met het geklieder
 • een schaal of bak om het vruchtvlees en de pitjes in te doen
 • optioneel: waxinelichtjes
Hoe ga je te werk:
 1. Maak je werkplek klaar voor het uitsnijden van de pompoen. Leg voor de zekerheid een oude krant neer, omdat het snijden een flinke kliederboel kan zijn.
 2. Snijd het kapje van de pompoen een beetje schuin naar binnen. De deksel kan namelijk een beetje gaan krimpen doordat hij kan uitdrogen. Als deze dan niet schuin is gesneden, kan de deksel in de pompoen vallen. Maak de opening daarom groot genoeg, zodat uithollen gemakkelijk gaat en je eventueel een waxinelichtje in de pompoen kunt zetten.
 3. Nu begin je met het uitlepelen van de pompoen. Let erop dat de wand stevig genoeg blijft, dan stort je pompoen niet in. Bewaar zowel de zaden van de pompoen als het vruchtvlees. Dit kun je goed gebruiken voor lekkere (Halloween-)pompoen recepten. Spoel als je klaar bent de pompoen om met water en azijn. Zo zorg je ervoor dat de uitgeholde pompoen langer goed blijft.
 4. De volgende stap is om het gezicht uit de pompoen te snijden. Daarvoor teken je een gezicht op de pompoen met een stift. Je kunt dan langs de rand van je getekende figuur snijden. Je kunt ook een vormpje van internet downloaden en printen en met een naald de lijnen van het gezicht in de pompoen zetten. Vervolgens snijd je gemakkelijk de ogen, mond en neus, uit de pompoen.
 5. Nu is je pompoen klaar. Maak er een mooie collectie van, voor het echte Halloweengevoel. Zet een aantal waxinelichtjes in de pompoen om een extra feestelijk gevoel te creëren.

Pompoenrecepten

Tijdens het uithollen van de pompoen blijf je met een restje van de pompoen zitten zoals het vruchtvlees en restanten van het uitsnijden. Gelukkig kun je die goed verwerken in gerechten. Je kunt er bijvoorbeeld Halloweensoep met spinnenballetjes van maken.

1. Pompoensoep
Een van de meest populaire pompoenrecepten is pompoensoep. Vorig jaar in oktober werd er maar liefst 611.220 keer naar het recept gezocht. Ter vergelijking in oktober 2019 was dit nog maar 409.990. Het standaard recept bevat vaak pompoen, ui, knoflook, bouillon en room. Ben je nieuwsgierig naar een andere variant? Dan is de pompoensoep van HelloFresh de moeite waard om eens te proberen. De pindakaas in de soep geeft het gerecht een heel andere smaak. Net als het ei! Zeker de moeite waard om eens te proberen. De soep is geschikt voor vegetariërs.

2. Spaghettipompoenrecept

Deze pompoenlinguine is niet moeilijk om te maken en bestaat uit een aantal ingrediënten van hoge kwaliteit. Linguine lijkt erg op spaghetti, maar de slierten zijn wat platter. Het ontbijtspek in het gerecht is lekker knapperig en het zout van het spek matcht goed met het zoet van de pompoen.

Dit gerecht lijkt wat in populariteit te zijn afgenomen het afgelopen jaar, misschien omdat Italiaanse gerechten als risotto aan populariteit winnen. Toch werd er in oktober 2020 36.430 keer naar pompoenlingquine gezocht. En daarmee staat het op de tweede plek van populaire pompoenrecepten.
3. Pompoentaart
Naast het maken van pompoensoep of een pasta met pompoen, kun je dit ingrediënt ook gebruiken voor het maken van een zoete of hartige taart. Dit recept is daar het bewijs van!

Deze plaattaart met pompoen, geitenkaas en rucola is super simpel en ontzettend lekker. De bereidingstijd is ongeveer 35 minuten. Ideaal voor het avondeten, maar in kleine stukjes gesneden ook een perfect hapje voor Halloween.

Zoek je trouwens naar een pompoentaartrecept? Je bent niet de enige. In oktober vorig jaar werd er maar liefst 22.810 keer naar pompoentaart recept gezocht.

4. Pompoenrisotto

De smaak van pompoen komt misschien nog wel beter tot zijn recht wanneer de pompoen in de oven wordt gebakken. Dat in combinatie met parelgerst, maakt deze pompoenrisotto ontzettend lekker. Ook dit recept is geschikt voor vegetariërs. De zoektocht naar pompoenrisotto is in een jaar tijd bijna verdubbeld.

5. Pompoencurry

Niks lekkerder dan een stevige curry op een frisse maar koude / druilerige herfstdag. Helemaal wanneer je pompoen toevoegt aan je curry. Het zoete van de pompoen combineert goed met de kruiden die in curry’s worden gebruikt. Pompoencurry is super voedzaam en zit vol smaak!

Het aantal zoekopdrachten naar pompoencurry steeg van 11.250 in oktober 2019 naar 18.100 in oktober 2020.

Sorry, we konden geen recept vinden voorpumpkin

Recepten die je met liefde kookt!
Recepten die je met liefde kookt!
Recepten die je met liefde kookt!

Recepten die je met liefde kookt!

Ontvang elke week inspirerende recepten en alle verse ingrediënten

Krijg tot wel € 90,- korting