Het loont om een ui zorgvuldig te pellen - van alle ringen zitten in de buitenste de meeste voedingsstoffen!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Prei
1 stuk(s)
Rode ui
75 gram
Basmatirijst
½ stuk(s)
Knoflookteen
50 gram
Kookroom
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
1 snufje
Nootmuskaat
½ stuk(s)
Paprika
1 stuk(s)
Kipfilet met mediterrane kruiden
15 gram
Geraspte Goudse kaas
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
5 gram
Verse bladpeterselie
(Kan bevatten: Selderij)
½ el
Bloem
¼ el
Olijfolie
½ el
[Plantaardige] roomboter
½ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
50 ml
Water voor saus
½ tl
Mosterd
naar smaak
Peper en zout
Breng ruim water met ¼ groentebouillonblokje per persoon aan de kook in een pan met deksel voor de rijst en kook de rijst, afgedekt, 10 - 12 minuten. Giet daarna af en laat afgedekt staan.
Tip: Let jij op je zoutinname? Laat het bouillonblokje dan achterwegen.
Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de ui in halve ringen. Snijd de prei in de lengte, was grondig en snijd in dunne ringen. Snijd de paprika in dunne repen.
Tip: De meeste vitaminen en mineralen zitten in het groene deel van de prei. Het bevat veel vitamine B6 - belangrijk voor je spieren én goed voor je immuunsysteem.
Snijd de kip in blokjes van 2 cm. Verhit de olijfolie in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur en fruit de knoflook 1 - 2 minuten. Voeg de kip, rode ui, prei en de paprika toe en bak 8 - 10 minuten. Breng op smaak met peper en zout.
Verhit ondertussen de roomboter in een tweede koekenpan op middelmatig vuur. Voeg de bloem toe en bak 2 minuten al roerend (zie Tip). Voeg het water toe en roer met een garde tot het water volledig is opgenomen en je een gladde saus hebt. Verkruimel 1/4 groentebouillonblokje per persoon boven de saus, breng aan de kook en laat nog 1 - 2 minuten inkoken. Breng op smaak met peper.
Tip: Als je de roomboter en bloem op deze manier mengt, maak je een roux. Bij een roux is het belangrijk dat de hoeveelheden kloppen: 1 el roomboter = 15 gram en 1 el bloem = 20 gram.
Hak de bladpeterselie fijn. Voeg de kookroom, geraspte kaas, een mespuntje nootmuskaat per persoon, peper en zout toe aan de saus en meng goed. Laat 2 - 4 minuten verder inkoken (zie Tip). Voeg de kipblokjes, groenten en de helft van de bladpeterselie toe en meng goed.
Tip: Is de saus te dik? Voeg een beetje extra water toe.
Verdeel de rijst over diepe borden. Schep de saus met kip en groenten over de rijst en garneer met de overige peterselie.