Wist je dat cranberry is afgeleid van het Duitse kraanbere? Het bloemetje van de plant doet namelijk denken aan een kraanvogel!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
½ stuk(s)
Ui
2.5 gram
Verse krulpeterselie
(Kan bevatten: Selderij)
1 snufje
Nootmuskaat
250 gram
Aardappelen
1 stuk(s)
Prei
25 gram
Panko paneermeel
(Bevat: Tarwe)
40 gram
Cranberrychutney
100 gram
Varkensboerengehakt
(Kan bevatten: Selderij, Soja, Tarwe, Ei, Mosterd)
30 ml
[Plantaardige] melk
1.25 el
[Plantaardige] roomboter
125 ml
Zoutarme groentebouillon
1 tl
Mosterd
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui zeer fijn en rasp 1 mespuntje nootmuskaat. Snijd de peterselie fijn.
Bereid de bouillon. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken. Halveer de prei in de lengte en snijd vervolgens in stukken van 10 cm lang.
Voeg het gehakt toe aan een kom. Voeg de melk, de panko, de gesnipperde ui, de geraspte nootmuskaat en de helft van de peterselie toe. Breng op smaak met peper en zout en kneed tot een stevige bal.
Vet een ovenschaal in met een klein klontje roomboter. Leg de gehaktbal erin en druk een beetje aan tot het de vorm van een brood krijgt. Bak 20 - 30 minuten in de oven (zie Tip).
Tip: Maak je het gehaktbrood voor meer dan twee personen? Dan kan het langer duren voordat het brood gaar is. Verleng de oventijd en houd de garing goed in de gaten. Leg eventueel wat klontjes roomboter op het gehaktbrood - zo wordt het nog smeuïger!
Verhit ondertussen een klontje roomboter in een hapjespan op middelhoog vuur en bak de prei 3 - 4 minuten. Blus af met de bouillon en laat, afgedekt, 15 minuten zachtjes koken. Breng ondertussen ruim water aan de kook in een pan. Kook de aardappelen, afgedekt, 12 - 15 minuten. Giet af en stamp met een aardappelstamper tot een fijne puree. Voeg de mosterd, een klontje roomboter en een scheutje melk toe om het smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd het gehaktbrood in plakken en verdeel de plakken over de borden. Giet het achtergebleven bakvet uit de ovenschaal eroverheen. Serveer met de aardappelpuree, gesmoorde prei en cranberrychutney. Garneer de puree met de overige peterselie.