Romige orzo met witlof
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Romige orzo met witlof

Orzo betekent gerst in het Italiaans, maar het is eigenlijk een pastasoort. Het heeft zijn naam aan de vorm te danken: een gerstkorrel.

Labels:
Caloriebewust
•Extra groente
•Familie
Allergenen :
Tarwe
•Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd35 minuten
oventijd15 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Ui

½ stuk(s)

Knoflookteen

1.5 stuk(s)

Witlof

4 plak(ken)

Achterham

75 gram

Orzo

(Bevat Tarwe Kan bevatten Lupine, Eieren, Mosterd, Soja)

50 gram

Kookroom

(Bevat Melk (inclusief lactose))

25 gram

Geraspte Goudse kaas

(Bevat Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

¼ stuk(s)

Zoutarm kippenbouillonblokje

175 ml

Water

½ el

[Plantaardige] roomboter

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2643 kJ
Energie (kcal)632 kcal
Vetten25 g
waarvan verzadigd15.4 g
Koolhydraten67.1 g
waarvan suikers13.3 g
Vezels9.4 g
Eiwitten31.2 g
Zout2.2 g

Benodigdheden

•Hapjespan met deksel
•Koekenpan
•Rasp

Instructies

Snijden
1

Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de onderkant van de witlofstronken en snijd het witlof doormidden. Verwijder de harde kern. Snijd vervolgens in de lengte in dunne repen. Bewaar een klein deel om later mee te garneren.

Weetje: Wist je dat witlof rijk is aan calcium voor sterke botten en tanden, kalium voor een gezonde bloeddruk en vezels voor gezonde darmen en een sterk immuunsysteem?

Bakken
2

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de ui en knoflook 2 minuten. Voeg het witlof toe en meng goed door. Dek af en laat 8 - 10 minuten bakken, of tot het witlof zachter is. Roer af en toe door (zie Tip).

Tip: Vind je het witlof nog te bitter? Voeg dan 1 tl honing per persoon toe.

Ham bereiden
3

Snijd ondertussen de achterham in dunne repen en vervolgens in kleine blokjes. Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en bak de achterham in 7 - 9 minuten knapperig en bruin.

Orzo garen
4

Voeg de orzo toe aan het witlof en meng goed door. Voeg de room en per persoon: 175 ml water en 1/4 bouillonblokje toe. Roer goed door en laat, afgedekt, 10 - 12 minuten heel zacht koken. Schep tussendoor af en toe om en voeg eventueel wat extra water toe als de orzo aanbakt.

Ham  toevoegen
5

Haal het deksel van de hapjespan en voeg de gebakken achterham en 3/4 van de geraspte belegen kaas toe. Meng alles goed door, verhit nog 2 minuten en breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de orzo over diepe borden en werk af met de overige geraspte kaas. Garneer met het eventueel bewaarde witlof.