Romige orzo met witlof
Romige orzo met witlof

Romige orzo met witlof

met ham en kaas

Orzo betekent gerst in het Italiaans, maar het is eigenlijk een pastasoort. Het heeft zijn naam aan de vorm te danken: een gerstkorrel.

Tags:
Extra Veggies
•Calorie Smart
•Family
Allergens:
Wheat
•Milk

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time35 minutes
Cooking Time15 minutes
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

½ piece

Onion

½ piece

Garlic

1.5 piece

Endive

4 slice

Ham

75 g

Orzo

(Contains Wheat May be present Lupin, Egg, Mustard, Soy)

50 milliliters

Cooking cream

(Contains Milk)

1 pinch

Nutmeg

25 g

Grated mature cheese

(Contains Milk)

Not included in your delivery

¼ piece

Low sodium chicken stock cube

½ tablespoon

[Plant-based] butter

to taste

Salt and pepper

Nutrition Values

Calories630 kcal
Energy (kJ)2636 kJ
Fat24.7 g
Saturated Fat15.2 g
Carbohydrate67.5 g
Sugar13.8 g
Dietary Fiber6.5 g
Protein31.2 g
Salt2.7 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

•Casserole with Lid
•Tall-Sided Pan
•Grater

Cooking Steps

Snijden
1

Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de onderkant van de witofstronken en snijd het witlof doormidden. Verwijder de harde kern. Snijd vervolgens in de breedte in dunne repen.

Weetje: Wist je dat witloof rijk is aan calcium voor sterke botten en tanden, kalium voor een gezonde bloeddruk en vezels voor gezonde darmen en een sterk immuunsysteem?

Bakken
2

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak de ui en knoflook 2 minuten. Voeg het witlof toe en meng goed door. Bewaar eventueel wat van het witlof om als garnering te gebruiken. Dek af en laat 8 - 10 minuten bakken, of tot het witlof zachter is. Roer af en toe door (zie Tip).

Tip: Vind je het witlof nog te bitter? Voeg dan 1 tl honing per persoon toe.

Ham bereiden
3

Snijd ondertussen de achterham in dunne repen en vervolgens in kleine blokjes. Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en bak de achterham in 7 - 9 minuten knapperig en bruin.

Orzo garen
4

Voeg de orzo toe aan het witlof en meng goed door. Voeg de room en per persoon: 175 ml water en 1/4 bouillonblokje toe. Roer goed door en laat, afgedekt, 10 - 12 minuten heel zacht koken. Schep tussendoor af en toe om en voeg eventueel wat extra water toe als de orzo aanbakt.

Ham  toevoegen
5

Haal het deksel van de hapjespan en voeg de gebakken achterham en 3/4 van de geraspte belegen kaas toe. Rasp 1 mespuntje per persoon van de nootmuskaat boven de hapjespan. Meng alles goed door, verhit nog 2 minuten en breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de orzo over diepe borden en werk af met de overige geraspte kaas. Garneer met het eventueel bewaarde witlof.