Knolselderijstamppot met serranoham
Knolselderijstamppot met serranoham

Knolselderijstamppot met serranoham

met kruidenroomkaas en bieslook

Serranoham wordt traditioneel op grote hoogtes gedroogd, en is daarom ook vernoemd naar het Spaanse woord voor gebergte: sierra.

Tags:
Extra Veggies
Allergens:
Celery

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time30 minutes
Cooking Time15 minutes
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

190 g

Celeriac

(Contains Celery)

250 g

Potatoes

40 g

Serrano ham

2.5 g

Fresh chives

50 g

Herbed cream cheese

1 piece

Tomato

Not included in your delivery

1 teaspoon

Mustard

to taste

Salt and pepper

½ tablespoon

[Plant-based] butter

5 milliliters

[Plant-based] milk

Nutrition Values

Calories634 kcal
Energy (kJ)2653 kJ
Fat27 g
Saturated Fat15 g
Carbohydrate63 g
Sugar8 g
Dietary Fiber10.6 g
Protein27 g
Salt3 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

•Pan with Lid
•Baking Sheet with Baking Paper
•Potato Masher

Cooking Steps

Snijden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook 500 ml water per persoon in een grote pan met deksel. Snijd de schil van de knolselderij. Snijd vervolgens per persoon 1/4 knolselderij in grove stukken van 2 cm. Schil de aardappelen en snijd ook in grove stukken van 2 cm.

Tip: Snijd een stuk van de onderkant en zet de knolselderij met deze platte kant naar onderen op de snijplank. Snijd met een groot mes van boven naar beneden de schil van de knol. Halveer hem, leg met het platte snijvlak op de plank, snijd in plakken en vervolgens in stukken.

Koken
2

Voeg de knolselderij en een snuf zout toe aan de grote pan met kokend water en kook de knolselderij 3 minuten. Voeg de aardappelen toe en kook, afgedekt, 12 - 15 minuten, of totdat de aardappel en knolselderij gaar zijn. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.

Serranoham bakken
3

Trek ondertussen de plakken serranoham uit elkaar en verdeel de serranoham over een bakplaat met bakpapier. Bak de serranoham 8 - 10 minuten in de oven, of totdat de ham knapperig is. Snijd ondertussen de verse bieslook fijn.

Puree maken
4

Stamp de knolselderij, de aardappelen en de kruidenroomkaas tot een grove puree met een aardappelstamper. Meng er de roomboter, de mosterd en melk doorheen om het smeuïg te maken.

Tip: Let je op je calorie-inname? Gebruik dan 40 gram kruidenroomkaas per persoon

Op smaak brengen
5

Breng de stamppot op smaak met het grootste deel van de bieslook en peper en zout. Voeg eventueel meer mosterd naar smaak toe. Breek de knapperige serranoham in stukjes. Snijd de tomaat in blokjes.

Serveren
6

Verdeel de knolselderijstamppot over de borden en garneer met de knapperige serranoham, de tomatenblokjes en de overige bieslook.

Tip: Wist je dat dit gerecht de helft van de ADH aan voedingsvezels bevat? Dit komt voornamelijk door de knolselderij, een zeer vezelrijke groente. Bovendien bevat de hoeveelheid knolselderij die je in dit gerecht gebruikt bijna net zoveel calcium als 1 glas melk.