Skip to main content
Gentse waterzooi met kippendij

Gentse waterzooi met kippendij

met wortel, prei en bleekselderij

Een Gentse klassieker vandaag! Wist jij dat waterzooi oorspronkelijk met zoetwatervis uit de Gentse rivieren, grachten en kanalen werd bereid?

Labels:
Familie
Extra groente
Allergenen:
Selderij
Melk (inclusief lactose)

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd45 minuten
oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Kippendij met bot

2.5 gram

Verse tijm

1 stuk(s)

Laurierblad

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

2 spriet(en)

Bleekselderij

(Bevat: Selderij)

2.5 gram

Verse krulpeterselie

200 gram

Aardappelen

⅓ stuk(s)

Wortel

½ stuk(s)

Prei

50 ml

Slagroom

(Bevat: Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

1 el

[Plantaardige] roomboter

naar smaak

Peper en zout

½ el

Wittewijnazijn

1 stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

Voedingswaarden

Energie (kJ)3091 kJ
Energie (kcal)739 kcal
Vetten42 g
waarvan verzadigd22 g
Koolhydraten54 g
waarvan suikers10 g
Vezels11.7 g
Eiwitten29 g
Zout6 g
Potassium228.8 mg
Calcium35.2 mg
Iron0.2 mg

Benodigdheden

Schuimspaan
Soeppan met deksel

Instructies

Kip pocheren
1

Breng per persoon: 400 ml water met 1 bouillonblokje aan de kook in een steelpan met deksel. Snijd de kippendij op twee plekken in tot het bot. Voeg de kippendij, takjes tijm en het laurierblad toe aan de bouillon en laat, afgedekt, 10 - 12 minuten zachtjes koken tot de kip gaar is. Haal de kip met een schuimspaan uit de bouillon en laat afkoelen. Bewaar de bouillon.

Tip: Let jij op je zout-inname? Gebruik dan 1/2 bouillonblokje per persoon voor 400 ml water per persoon.

Snijden
2

Snipper ondertussen de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de bleekselderij in halve maantjes. Snijd de krulpeterselie fijn. Was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken.

Tip: Bleekselderij lijkt behalve water weinig te bevatten, maar niets is minder waar. Deze groente zit bomvol vezels, vitamine A en C en calcium!

Julienne snijden
3

Snijd de wortel en de prei in lange, zeer dunne reepjes: zoals lucifers.

Tip: Deze snijtechniek wordt ook wel 'julienne' genoemd. Je snijdt deze reepjes het makkelijkst door de groenten eerst in stukken van 4 cm te snijden. Snijd daarna in de lengte in dunne plakken en dan in reepjes van 3 mm breed.

Waterzooi bereiden
4

Verhit 1 el roomboter per persoon in een soeppan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en fruit 1 - 2 minuten. Voeg daarna de prei, wortel, bleekselderij, aardappelen, 1/2 el wittewijnazijn per persoon en de bouillon toe. Breng aan de kook en laat, afgedekt, 5 minuten koken.

Kip toevoegen
5

Trek met twee vorken het vlees van de kippendij. Voeg het kippenvlees en de slagroom toe aan de bouillon. Laat nog 8 - 10 minuten zachtjes koken, of tot de aardappelen gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de Gentse waterzooi over kommen of diepe borden. Garneer met de krulpeterselie.

Tip: Wist je dat dit gerecht bijna 300 gram groente per portie bevat?

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders