Bloemkool is meer dan alleen koolhydraatarm - het zit boordevol vezels, vitamine C en antioxidanten, waardoor het een voedzame keuze is die de spijsvertering en het immuunsysteem ondersteunt.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Steak
250 gram
Aardappelen
½ stuk(s)
Sjalot
40 gram
Uienchutney
½ stuk(s)
Rode puntpaprika
100 gram
Bloemkoolroosjes
65 gram
Rode cherrytomaten
⅓ zakje(s)
Gedroogde tijm
25 gram
Mayonaise met truffelaroma
(Bevat: Mosterd, Ei)
1 el
Olijfolie
1.5 el
[Plantaardige] roomboter
50 ml
Zoutarme runderbouillon
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 210 graden. Haal de steak uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen (zie Tip). Breng in een pan ruim water met een snuf zout aan de kook voor de groenten. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in frieten van niet meer dan 1 cm dik.
Tip: Voor het beste resultaat haal je de steak al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast en uit de verpakking.
Voeg de frieten toe aan een kom en besprenkel met olijfolie. Breng op smaak met peper en zout, schep goed om. Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier. Bak 30 - 40 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn. Schep halverwege om. Snijd ondertussen de sjalot in dunne halve ringen. Halveer eventuele grotere bloemkoolroosjes en snijd de puntpaprika in reepjes.
Kook de bloemkoolroosjes 2 - 3 minuten. Giet af en spoel onder koud water. Voeg de bloemkoolroosjes, puntpaprika en cherrytomaten toe aan een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Rooster de laatste 10 - 15 minuten met de frieten mee in de oven.
Bereid de bouillon. Verhit een klontje roomboter in een kleine steelpan op middelhoog vuur en bak de sjalot 2 - 3 minuten. Voeg de uienchutney en de bouillon toe. Breng aan de kook en laat de saus 6 - 8 minuten zachtjes inkoken.
Verhit een flinke klont roomboter in een koekenpan op hoog vuur. Bak, zodra de roomboter goed heet is, de steak 1 - 3 minuten per kant (zie Tip). Haal uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
Tip: Bak de steak eventueel langer of korter, afhankelijk van hoe je je steak het liefst eet.
Serveer de frieten met de mayonaise met truffelaroma over de borden. Snijd de steak, tegen de draad in, in dunne plakken en leg naast de frieten. Schenk de sjalottensaus over de steak en serveer met de ovengroenten ernaast.