Harissa is een pittige pasta gemaakt van geroosterde pepers en specerijen. Gebruik het in marinades of sauzen, maar pas op: een klein beetje is vaak al genoeg.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Wortel
1 tl
Midden-Oosterse kruidenmix
75 gram
Freekeh
(Bevat: Gluten Kan bevatten: Soja)
5 gram
Amandelschaafsel
(Bevat: Amandelnoten Kan bevatten: Pinda's, Sesamzaad, Noten)
½ stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Rode ui
10 gram
Harissa
65 gram
Babyspinazie
(Kan bevatten: Selderij)
50 gram
Feta
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
1 el
Olijfolie
¼ stuk(s)
Groentebouillonblokje
1 tl
Honing
Verwarm de oven voor op 220 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de freekeh en verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pan. Snijd de wortel in de lengte doormidden en snijd dunne staafjes van maximaal 1/2 cm. Meng de wortel in een kom met per persoon: 1 tl Midden-Oosterse kruiden en 1/2 el olijfolie.
Verspreid de wortel over een bakplaat met bakpapier en bak 20 – 25 minuten in de oven. Schep halverwege om en voeg indien nodig wat extra olijfolie toe. De wortel is klaar wanneer de puntjes donker beginnen te kleuren en de binnenkant zacht is. Kook de freekeh 17 - 20 minuten, giet af en laat uitstomen.
Verhit een koekenpan, zonder olie, op middelhoog vuur. Rooster het amandelschaafsel in de pan tot het bruin begint te kleuren. Houd goed in de gaten, het kan snel verbranden! Haal uit de pan en bewaar apart.
Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui. Verhit in dezelfde koekenpan 1/2 el olijfolie per persoon op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en fruit 2 - 3 minuten. Voeg de honing en harissa toe. Verhit 30 seconden of tot het begint te geuren. Meng de freekeh meteen door de saus.
Voeg de spinazie hand voor hand toe aan de pan met freekeh. Roer telkens goed door.
Verdeel de freekeh over de borden. Leg de geroosterde wortelen erop. Verkruimel de feta erboven en garneer met het geroosterde amandelschaafsel.