Romige orzo met savooiekool, grana padano en pijnboompitten
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Romige orzo met savooiekool, grana padano en pijnboompitten

Romige orzo met savooiekool, grana padano en pijnboompitten

Italiaans gerecht met Hollandse savooiekool

Savooiekool is een van de oudste koolrassen ter wereld en deze Hollandse seizoensgroente heeft een stevige smaak. Het is belangrijk dat je de savooiekool erg fijn snijdt. Zo komt de smaak namelijk het beste tot zijn recht! De stappenfoto’s laten goed zien hoe je de savooiekool het beste kunt snijden.

Allergenen :
Gluten
Tarwe
Melk (inclusief lactose)
Eieren

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd35 minuten
oventijd
NiveauMakkelijk

Ingredienten

Hoeveelheden

7.5 gram

Pijnboompitten

(Kan bevatten Noten, Pinda's, Sesamzaad)

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

150 gram

Savooiekool, gesneden

1 stuk(s)

Tomaat

¾ tl

Gedroogde oregano

85 gram

Orzo

(Bevat Gluten, Tarwe Kan bevatten Soja, Lupine, Mosterd, Eieren)

1 el

Kookroom

(Bevat Melk (inclusief lactose))

37.5 gram

Geraspte grana padano

(Bevat Eieren, Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

175 ml

Groentebouillon

½ el

Roomboter

(Bevat Melk (inclusief lactose))

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

/ per gerecht
Energie (kJ)2707 kJ
Energie (kcal)647 kcal
Vetten26 g
waarvan verzadigd13 g
Koolhydraten74 g
waarvan suikers0 g
Vezels10 g
Eiwitten27 g
Zout0 g

Benodigdheden

Pan
Mes

Instructies

1

Bereid de bouillon. Verhit de wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur en rooster de pijnboompitten, zonder olie, goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.

Verwijder de harde nerf van de bladeren
2

Snipper ondertussen de ui. Snijd of pers de knoflook fijn. Trek de benodigde hoeveelheid bladeren van de stronk van de savooiekool, verwijder de harde nerf van de bladeren en snijd de savooiekool zo fijn mogelijk. Snijd de tomaat klein.

3

Verhit de helft van de roomboter in een wok of hapjespan met deksel (gebruik bij meer dan 3 personen 2 pannen en verdeel de ingrediënten over beide pannen) en fruit de knoflook 1 minuut op laag vuur. Voeg de savooiekool, tomaat en oregano toe en bak 2 - 3 minuten op hoog vuur. Schenk 2 el water per persoon in de pan, breng op smaak met peper en zout en laat de savooiekool, afgedekt, 15 minuten op middelmatig vuur bakken. Voeg een extra scheutje water toe als de pan te droog wordt.

4

Verhit ondertussen de overige roomboter in een pan met deksel en fruit de ui 2 minuten op middelmatig vuur. Voeg de orzo toe en bak 1 minuut. Voeg de bouillon toe en kook de orzo, afgedekt, in 8 - 10 minuten op middelmatig vuur. Roer tussendoor een aantal keer goed over de bodem.

Voeg de helft van de grana padano toe
5

Schenk de kookroom bij de savooiekool en verhit 1 minuut op hoog vuur. Voeg de helft van de grana padano toe en roer tot deze is gesmolten. Voeg daarna de orzo toe en breng op smaak met peper en zout.

Garneer met de pijnboompitten en de achtergehouden grana padano en serveer
6

Verdeel het gerecht over de borden en garneer met de pijnboompitten en achtergehouden grana padano.

Tip! Savooiekool over? Roerbak de savooiekool dan met ui, knoflook en spekjes of met knoflook, champignons en pecannoten. Samen met een beetje peper en zout is dit een heerlijk bijgerecht.