Andijviestamppot met spekjes
met kalfsjus en walnootstukjes
Andijvie over? Deze groente is veelzijdiger dan je denkt - gebruik het restje in een Oosterse noedelsoep, in de wok of als alternatief voor spinazie in een omelet.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
Ingredienten
150 gram
Gesneden andijvie
(Kan bevatten Selderij)
250 gram
Aardappelen
50 gram
Spekreepjes
½ stuk(s)
Sjalot
10 gram
Walnootstukjes
(Bevat Walnoten Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)
5 gram
Verse bladpeterselie en bieslook
½ stuk(s)
Gele wortel
30 gram
Kalfsjus
(Bevat Selderij)
Zelf toevoegen
2 el
[Plantaardige] roomboter
1
[Plantaardige] melk
¼ el
Mosterd
¼ stuk(s)
[Zoutarm] groentebouillonblokje
naar smaak
[Plantaardige] roomboter
naar smaak
Peper en zout
Benodigdheden
Instructies
- Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel en verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pan.
- Snijd de wortel in stukken van 2 cm. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken.
- Kook de aardappelen en wortel in 15 minuten gaar.
- Kook de andijvie de laatste minuut mee met de wortel en aardappel. Giet af, bewaar een beetje kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.
Weetje: Wist je dat andijvie weinig calorieën bevat, maar wel rijk is aan vitaminen en mineralen zoals foliumzuur, kalium en vitamine K? Vitamine K zit in veel groene bladgroenten en zorgt onder andere voor sterke botten.
- Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 4 - 5 minuten knapperig.
- Snijd ondertussen de sjalot in halve ringen.
- Hak de verse kruiden grof.
- Voeg 2 el roomboter per persoon toe aan de pan met spekjes.
- Voeg de sjalot toe en fruit 2 - 3 minuten.
- Voeg de kalfsjus, roomboter naar smaak en 2 el kookvocht van de aardappelen toe en laat 4 - 5 minuten inkoken.
- Breng de jus op smaak met peper en zout.
- Stamp de aardappelen, andijvie en wortel met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg een scheutje melk of kookvocht toe om het smeuïg te maken.
- Roer de mosterd en de helft van de verse kruiden door de stamppot en breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de stamppot over de borden. Verdeel de jus over de stamppot. Garneer met de walnootstukjes en de overige verse kruiden.