Skip to main content
Andijviestamppot met spekjes

Andijviestamppot met spekjes

met kalfsjus en walnootstukjes

3.5
(399)

Andijvie over? Deze groente is veelzijdiger dan je denkt - gebruik het restje in een Oosterse noedelsoep, in de wok of als alternatief voor spinazie in een omelet.

Labels:
Extra groente
Allergenen:
Walnoten
Selderij

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd25 minuten
oventijd25 minuten
NiveauMakkelijk

Ingredienten

Hoeveelheden

150 gram

Gesneden andijvie

(Kan bevatten: Selderij)

250 gram

Aardappelen

50 gram

Spekreepjes

½ stuk(s)

Sjalot

10 gram

Walnootstukjes

(Bevat: Walnoten Kan bevatten: Pinda's, Noten, Sesamzaad)

5 gram

Verse bladpeterselie en bieslook

½ stuk(s)

Gele wortel

30 gram

Kalfsjus

(Bevat: Selderij)

Zelf toevoegen

2 el

[Plantaardige] roomboter

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

naar smaak

[Plantaardige] roomboter

¼ el

Mosterd

1

[Plantaardige] melk

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden

Energie (kJ)3010 kJ
Energie (kcal)719 kcal
Vetten45.9 g
waarvan verzadigd22 g
Koolhydraten53.3 g
waarvan suikers8.8 g
Vezels14.4 g
Eiwitten21.2 g
Zout2 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Koekenpan
Aardappelstamper

Instructies

Voorbereiden
1
  • Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel en verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pan.
  • Snijd de wortel in stukken van 2 cm. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken.
  • Kook de aardappelen en wortel in 15 minuten gaar. 
  • Kook de andijvie in de laatste minuut mee met de wortel en aardappelen. Giet af, bewaar een beetje kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.

Weetje: Wist je dat andijvie weinig calorieën bevat, maar wel rijk is aan vitaminen en mineralen zoals foliumzuur, kalium en vitamine K? Vitamine K zit in veel groene bladgroenten en zorgt onder andere voor sterke botten.

Spekreepjes bakken
2
  • Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 4 - 5 minuten knapperig.
  • Snijd ondertussen de sjalot in halve ringen. 
  • Hak de verse kruiden grof.
Jus maken
3
  • Voeg 2 el roomboter per persoon toe aan de pan met spekjes.
  • Voeg de sjalot toe en fruit 2 - 3 minuten.
  • Voeg de kalfsjus, 2 el kookvocht van de aardappelen en roomboter
    naar smaak toe en laat 4 - 5 minuten inkoken.
  • Breng de jus op smaak met peper en zout.
Serveren
4
  • Stamp de aardappelen, andijvie en wortel met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg een scheutje melk of kookvocht toe om het smeuïg te maken.
  • Roer de mosterd en de helft van de verse kruiden door de stamppot en breng op smaak met peper en zout.
  • Verdeel de stamppot over de borden. Verdeel de jus over de stamppot. Garneer met de walnootstukjes en de overige verse kruiden.

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders