
Met shakshuka kun je perfect variëren - zoals deze Italiaanse versie met vers basilicum en knoflookbrood.
Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.
150 gram
Aardappelen
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Tomaat
⅓ zakje(s)
Italiaanse kruiden
½ pak(ken)
Tomatenblokjes met basilicum
50 gram
Spinazie
40 gram
Verse geitenkaas
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
2 stuk(s)
Ei
½ stuk(s)
Witte demi-baguette
5 gram
Vers basilicum
½ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
1 el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
½ el
Zwarte balsamicoazijn

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit ruim water met een snuf zout in een pan met deksel voor de aardappels. Was de aardappelen grondig of schil ze en snijd ze in blokjes van 1 cm. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de tomaat in kleine blokjes van ongeveer 1 cm. Kook de aardappelblokjes 5 - 6 minuten en giet af. Ze hoeven nog niet gaar te zijn.

Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan met deksel. Voeg de helft van de knoflook en 1 tl Italiaanse kruiden per persoon toe. Bak 1/2 minuut op middelhoog vuur. Voeg de gesneden tomaat, de tomatenblokjes en 1/2 el zwarte balsamicoazijn per persoon toe. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Roer goed door en laat, afgedekt, 5 minuten zachtjes koken.
Tip: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan per persoon 1/4 bouillonblokje.

Voeg de aardappelblokjes toe aan de tomatensaus. Voeg ook de spinazie toe en laat al roerend slinken. Breng op smaak met peper en zout. Verkruimel de geitenkaas.
Tip: Wist je dat verse geitenkaas minder zout bevat dan gewone kaas?

Maak voor elk ei een kuiltje in de tomatensaus en breek de eieren hierin. Bestrooi de eieren met peper en zout. Verdeel de helft van de geitenkaas over het geheel, dek de pan af en laat de eieren in 10 – 12 minuten stollen op middelhoog vuur. Haal halverwege het deksel van de pan, zodat overtollig vocht kan verdampen.

Meng in een kleine kom 1/2 el olijfolie per persoon en de andere helft van de knoflook. Snijd het broodje in de lengte doormidden. Smeer het knoflook-oliemengsel op het broodje en bak 10 minuten in de oven. Snijd ondertussen het basilicum fijn.

Schep de aardappelen en eieren in tomatensaus op de borden. Garneer met de overige geitenkaas en het basilicum. Serveer met het knoflookbroodje.
Tip: Wist je dat minder vlees eten voordelen heeft voor je gezondheid? Het draagt bijvoorbeeld bij aan een lager risico op hart– en vaatziekten.