Steak met bloemkoolpuree en zelfgemaakte jus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Steak met bloemkoolpuree en zelfgemaakte jus

Steak met bloemkoolpuree en zelfgemaakte jus

met Parmigiano Reggiano

Met dit recept tover je 255 gram groenten per portie op je bord.

Labels:
Koolhydraatarm
•Keto
•Eiwitrijk
•Caloriebewust
Allergenen :
Selderij
•Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd25 minuten
oventijd20 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Gemarineerde steak

(Bevat Selderij Kan bevatten Eieren, Gluten, Melk (inclusief lactose), Mosterd, Sesamzaad, Soja)

½ stuk(s)

Ui

250 gram

Bloemkool

1 stuk(s)

Parmigiano Reggiano DOP

(Bevat Melk (inclusief lactose))

20 gram

Rucola en veldsla

Zelf toevoegen

2 el

[Plantaardige] roomboter

1 tl

[Zoutarme] ketjap manis

50 ml

Zoutarme runderbouillon

1 tl

Grove mosterd

naar smaak

Extra vierge olijfolie

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2187 kJ
Energie (kcal)523 kcal
Vetten34.8 g
waarvan verzadigd21.2 g
Koolhydraten14.4 g
waarvan suikers5.6 g
Vezels8.1 g
Eiwitten36 g
Zout1.3 g

Benodigdheden

•Pan met deksel
•Koekenpan
•Aluminiumfolie
•Rasp
•Staafmixer

Instructies

Voorbereiden
1
  • Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de bloemkool.
  • Haal de steak uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen (zie Tip). Breng op smaak met peper en zout.
  • Snipper de ui. Snijd de bloem van de bloemkool in roosjes en de steel in blokjes.

Tip: Je kunt het beste de steak een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast halen. Dan is de steak ook vanbinnen op temperatuur wanneer je hem bakt en krijg je een malser resultaat.

Bloemkool koken
2
  • Kook de bloemkool 5 - 7 minuten in de pan met deksel. Giet af en laat afgedekt staan.
  • Bereid de bouillon.

Weetje: Weet jij waar de bloemkool zijn naam aan te danken heeft? Als een bloemkool niet geoogst wordt, maar door mag groeien komen er witte bloemetjes aan de bloemkool. Eigenlijk eten we dus de bloemknoppen van de bloemkoolplant, deze zijn rijk aan vezels en foliumzuur.

Steak bakken
3
  • Verhit de helft van de roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur. 
  • Leg, zodra de boter goed heet is, de steak en de ui in de pan en bak de steak 1 - 3 minuten per kant, of tot de gewenste gaarheid (zie Tip).
  • Haal de steak uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
  • Laat de ui in de pan voor de jus.

Tip: Rood: 1 - 2 minuten per kant. Half-doorbakken: 2 - 3 minuten per kant. Doorbakken: 4 - 5 minuten per kant.

Jus maken
4
  • Voeg de ketjap en 1/2 el roomboter per persoon toe aan de ui.
  • Blus af met de boullion, breng aan de kook en laat de jus op middellaag vuur inkoken tot het serveren.
Bloemkool stampen
5
  • Rasp de Parmigiano Reggiano met een grove rasp.
  • Voeg 2/3 van de Parmigiano Reggiano, de mosterd en de overige roomboter toe aan de bloemkool.
  • Pureer de bloemkool met een staafmixer tot een puree.
  • Breng op smaak met peper en eventueel zout (zie Tip).

Tip: Verwarm de bloemkoolpuree eventueel op laag vuur om op te warmen.

Serveren
6
  • Verdeel de bloemkoolpuree over de borden.
  • Leg de rucola en veldsla ernaast en besprenkel met extra vierge olijfolie naar smaak.
  • Snijd de steak in plakken en leg op de bloemkoolpuree. Schep de jus eroverheen.
  • Garneer het gerecht met de overige Parmigiano Reggiano.