Met deze beenham zet je een waar spektakelstuk op tafel. De beenham heeft een krokante buitenkant door de honing en en cranberrychutney die een gekaramelliseerd laagje vormen. De kruidige beenham combineer je met een romige puree, knapperige groene groenten en een frisse salade.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
200 g
Gammon with honey mustard marinade
(Contains Mustard May be present Milk, Celery, Soy, Gluten)
½ tablespoon
Honey
1 pinch
Nutmeg
¾ teaspoon
Ground cinnamon
20 g
Cranberry chutney
20 g
Butter
(Contains Milk)
½ tablespoon
Brown sugar
to taste
Salt and pepper
1 teaspoon
Balsamic vinegar
½ tablespoon
Mustard
½ tablespoon
White wine vinegar
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de beenham ongeveer 1 cm schuin in aan de bovenkant. Doe dit ook omgekeerd zodat er een ruitjespatroon vormt. Leg 1/2 el roomboter per persoon in een ovenschaal en leg de beenham erbovenop. Bak de beenham 12 - 15 minuten in de oven.
Smelt 1 el roomboter per persoon in een steelpan op middellaag vuur. Voeg de cranberrychutney en per persoon: 1 1/2 tl honing, 1/2 el basterdsuiker, 1 mespuntje kaneel en 1 tl zwarte balsamicoazijn toe. Rasp de nootmuskaat fijn en voeg 1 mespuntje per persoon toe aan de steelpan. Laat 2 - 3 minuten sudderen, of tot de suiker is gesmolten en er een stroperige massa ontstaat. Maak je het glazuur een dag van te voren? Laat afkoelen en zet afgedekt weg in de koelkast.
Haal de beenham uit de oven en schenk het glazuur eroverheen. Laat de beenham 15 - 18 minuten verder bakken in de oven. Haal halverwege uit de oven, gebruik het glazuur dat onderin de ovenschaal ligt om de beenham te bedruipen en bak verder. Zet de beenham de laatste 3 - 4 minuten bovenin de oven zodat de bovenkant bruin kleurt.
Tip: Tip 1: Houd de beenham vanaf deze stap goed in de gaten om te zien of hij niet te snel gaart.
Tip 2: Heeft jouw oven een grillstand? Zet de oven dan op grillstand en bak 3 - 4 minuten.
Haal de beenham uit de oven. Voeg al het bakvocht dat onderin de ovenschaal ligt en per persoon: 1/2 el mosterd en 1/2 el wittewijnazijn toe aan een hoge kom. Pureer met een staafmixer tot een gladde jus. Proef de jus en breng eventueel op smaak met peper en zout. Snijd de beenham in plakken. Leg de beenhamplakken op een grote schaal in het midden van de tafel en serveer met de sinaasappelpartjes. Serveer de jus in een kleine kom ernaast. Serveer met de bijgerechten.