Vandaag maak je een broodje BLT, oftewel Bacon, Lettuce and Tomato: spek, sla en tomaat. Deze klassieker is lekker op elk moment van de dag!
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
150 gram
Zoete aardappel- en gele peenfriet
4 plak(ken)
Ontbijtspek
1 stuk(s)
Wit tarwebroodje
1 stuk(s)
Tomaat
¼ head
IJsbergsla
50 gram
Mayonaise
(Bevat: Mosterd, Ei)
¼ zakje(s)
BBQ-rub
½ el
Olijfolie
naar smaak
Peper en zout
½ el
Wittewijnazijn
½ el
Extra vierge olijfolie
Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de zoete aardappel- en wortelfrieten in een kom met 1/2 el olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier. Bak 30 - 40 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn. Schep halverwege om.
Verhit een koekenpan, zonder olie, op middelhoog vuur. Haal de plakjes ontbijtspek los van elkaar en bak ze in 6 - 8 minuten goed krokant. Leg de plakjes ontbijtspek op een vel keukenpapier om uit te lekken. Bak het broodje de laatste 6 - 8 minuten mee met de frieten in de oven.
Snijd per persoon drie plakken van de tomaat en snijd de rest in blokjes. Bewaar 2 slabladen per persoon van de krop sla apart en snijd de overige sla fijn. Maak in een saladekom een dressing van per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie, 1/2 el witte wijnazijn en 1 tl mayonaise. Breng op smaak met peper en zout. Meng de tomatenblokjes en fijngesneden sla met de dressing.
Meng de overige mayonaise in een kleine kom met de BBQ rub naar smaak. Snijd het broodje open en besmeer met de BBQ-mayonaise. Beleg vervolgens met de bladen sla, het ontbijtspek en de tomatenplakjes. Verdeel de frieten over de borden en leg op elk bord een broodje BLT. Serveer de salade en overige BBQ-mayonaise erbij.
Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Vervang dan de mayonaise door een yoghurt-mayonaise sausje. Meng daarvoor 1 tl van de mayonaise met 2 el yoghurt, peper en zout. Net zo lekker, maar minder calorierijk!