Skip to main content
Wortel-preistamppot met spekjes en gehaktballen
Wortel-preistamppot met spekjes en gehaktballen

Wortel-preistamppot met spekjes en gehaktballen

met zelfgemaakte jus

De aardappelpuree is vol van smaak door de melk en roomboter die je toevoegt. Hoe fijner je de aardappelen stampt, hoe romiger het resultaat.

Labels:
Familie
Familie
Allergenen :
Soja
Tarwe

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd40 minuten
oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

250 gram

Aardappelen

1 stuk(s)

Wortel

½ stuk(s)

Prei

25 gram

Spekreepjes

3 stuk(s)

Gehaktballetjes van varken en rund

10 ml

Ketjap manis

1 snufje

Nootmuskaat

Zelf toevoegen

¼ stuk(s)

Zoutarm runderbouillonblokje

2 el

[Plantaardige] roomboter

naar smaak

Peper en zout

1 tl

Mosterd

5 ml

[Plantaardige] melk

Voedingswaarden

Energie (kcal)933 kcal
Energie (kJ)3902 kJ
Vetten53 g
waarvan verzadigd28 g
Koolhydraten70 g
waarvan suikers21 g
Vezels13.5 g
Eiwitten36 g
Zout3 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Schuimspaan
Koekenpan
Hapjespan
Garde
Rasp
Aardappelstamper

Instructies

Aardappelen en wortels koken
1

Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met een deksel. Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Snijd de wortels in stukken van 3 cm. Kook de wortelstukken en aardappelen, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.

Tip: Kook je voor meer dan 4 personen, gebruik dan twee pannen met deksel voor de wortelen en aardappelen.

Spekblokjes bakken
2

Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekblokjes in 5 - 7 minuten knapperig. Haal de spekjes met een schuimspaan uit de pan en bewaar de apart. Laat het bakvet in de pan.

Prei stoven
3

Snijd ondertussen de prei in dunne ringen. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan. Laat de prei 5 - 7 minuten aanstoven. Breng op smaak met peper en zout.

Gehaktballen bakken
4

Verhit de koekenpan van de spekjes opnieuw op middelhoog vuur en voeg 1/2 el roomboter per persoon toe. Bak de gehaktballetjes 4 - 6 minuten rondom bruin. Haal ze uit de pan en bewaar apart. Voeg per persoon: 1/2 el roomboter, 1/2 tl mosterd, 10 ml ketjap en 1/4 bouillonblokje toe. Roer goed door met een garde en blus af met 50 ml water per persoon. Voeg de gehaktballetjes weer toe en laat het geheel zachtjes inkoken tot serveren.

Tip: De gehaktballen hoeven nog niet gaar te zijn. Je verwarmt ze later nog in de jus.

Stamppot maken
5

Voeg de prei toe aan de pan met aardappelen en wortel. Stamp de aardappelen, wortel en prei grof met een aardappelstamper. Voeg per persoon: 1/2 el roomboter, 1/2 tl mosterd en een scheutje melk toe. Rasp 1 mespuntje nootmuskaat per persoon boven de pan. Roer de spekblokjes erdoor. Breng op smaak met peper en zout.

Tip: Nootmuskaat kan overheersend zijn, voeg daarom eerst een beetje toe. Je kunt daarna naar smaak meer toevoegen.

Serveren
6

Verdeel de wortel-preistamppot over de borden. Leg de gehaktballetjes erop en schenk de jus erover.

Tip: Wist je dat we gemiddeld nog geen 150 gram groente eten per dag? Dat is een stuk minder dan de ADH. Geen zorgen, deze maaltijd bevat ruim 250 gram groente per portie!

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Hartige pie van gemengd gehakt

Hartige pie van gemengd gehakt

met wortel, bleekselderij en tomaat
Verse spaghetti met kipgehakt in mascarpone-tomatensaus

Verse spaghetti met kipgehakt in mascarpone-tomatensaus

met pecorino en vers basilicum
Braziliaanse visstoof met rijst en kokosmelk

Braziliaanse visstoof met rijst en kokosmelk

geïnspireerd op moqueca
Penne in romige pompoensaus met spekreepjes

Penne in romige pompoensaus met spekreepjes

met spinazie en salie
Snelle vegetarische ramen met kastanjechampignons

Snelle vegetarische ramen met kastanjechampignons

met paksoi, wortel en zachtgekookt eitje
Gepocheerd ei in groene groente-curry

Gepocheerd ei in groene groente-curry

met naanbrood, spinazie, prei en venkel
Pasta met Zweedse-stijl gehaktballetjes in roomsaus

Pasta met Zweedse-stijl gehaktballetjes in roomsaus

met broccoli, kaas en gomasio
Kip met harissa en geroosterde bloemkool

Kip met harissa en geroosterde bloemkool

met aardappel en sperziebonen
Gepaneerde kabeljauw met geroosterde groenten

Gepaneerde kabeljauw met geroosterde groenten

en knoflook-gemberrijst en furikake
Groene curry met kip

Groene curry met kip

met broccoli, wortel en bruine rijst
Gehaktballetjes met aardbei-balsamicosaus

Gehaktballetjes met aardbei-balsamicosaus

met sperziebonen en aardappelpuree
Bulgur met spinazie en harissa

Bulgur met spinazie en harissa

met feta, geroosterde wortel en amandelen
Vegetarische kipstukjes met satésaus

Vegetarische kipstukjes met satésaus

met jasmijnrijst, snelle atjar en kroepoek
Groentestamppot met vegetarische balletjes

Groentestamppot met vegetarische balletjes

met gestoofde cherrytomaten en grana padano
Vegetarische lasagne met mascarpone en basilicum

Vegetarische lasagne met mascarpone en basilicum

met gegrilde courgette, wortel en geraspte kaas
Romige aardappelschotel met warmgerookte zalm

Romige aardappelschotel met warmgerookte zalm

met prei, courgette en verse dille
Nasi goreng met zelfgemaakte kipsaté

Nasi goreng met zelfgemaakte kipsaté

met satésaus, zoetzure komkommer en kroepoek
Caraïbische pindastoof met vegetarische kipstukjes

Caraïbische pindastoof met vegetarische kipstukjes

met bruine rijst, snijbonen en mangochutney
Visburger met mushy peas

Visburger met mushy peas

met zelfgemaakte ravigottesaus
Plantaardige gehaktballetjes met aardappelpuree met ras el hanout

Plantaardige gehaktballetjes met aardappelpuree met ras el hanout

Marokkaans geïnspireerd, met amandelen, bosui en verse kruiden

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

Luxe spaghetti bolognese met burrata en basilicum

met verse pasta en Parmigiano Reggiano
Kapsalon met dubbele portie kipgyros

Kapsalon met dubbele portie kipgyros

Met zelfgemaakte ovenfriet, sla en tomaatjes
Geitenkaassalade deluxe met krokant gebakken spek

Geitenkaassalade deluxe met krokant gebakken spek

met cherrytomaten, gekaramelliseerde ui en gedroogde vijgen
Double protein - Noedelsalade met dubbele portie garnalen

Double protein - Noedelsalade met dubbele portie garnalen

met mango en zelfgemaakte chilisaus
Luxe caesarsalade met kip

Luxe caesarsalade met kip

Met spek, ansjovis en croutons
Burrata-salade met krokant gebakken spek

Burrata-salade met krokant gebakken spek

met cherrytomaten, gekaramelliseerde rode ui en gedroogde vijgen
Pastei van kalfsstoof

Pastei van kalfsstoof

met sperziebonen, wortel en een frisse salade
Veggie + protein - Farfalle met kipfiletstukjes als extra

Veggie + protein - Farfalle met kipfiletstukjes als extra

met kastanjechampignons, veldsla en pecorino
Gekonfijte eendenpoot met rozijnen

Gekonfijte eendenpoot met rozijnen

met geglaceerde bospeen en aardappelpuree
Risotto met garnalen en courgette

Risotto met garnalen en courgette

met salade en zoetzure bieten
Pastei van kalfsstoof met rode wijn en champignons

Pastei van kalfsstoof met rode wijn en champignons

met sperziebonen, wortelen en sinaasappelsalade
Dubbele portie wildzwijnburger met uienchutney

Dubbele portie wildzwijnburger met uienchutney

met zelfgemaakte frietjes en courgettesalade
Winterse kalfsstoof

Winterse kalfsstoof

Met witlofsalade en friet
Pittige garnalen in kerrie-roomsaus

Pittige garnalen in kerrie-roomsaus

met gebakken courgette en tomatenketchup
Herfstige pie van gemengd gehakt en uienchutney

Herfstige pie van gemengd gehakt en uienchutney

met salade van sperziebonen en lollo biondo
Zwarte tagliatelle met grote garnalen

Zwarte tagliatelle met grote garnalen

met varkensworst in pittige tomatensaus
Garnalen in zelfgemaakte rode-currysaus

Garnalen in zelfgemaakte rode-currysaus

met krokante knoflook-kokostopping
Lasagne van gekonfijte eend in tomatensaus

Lasagne van gekonfijte eend in tomatensaus

met een rucolasalade
Risotto met Brandt & Levie varkensworst als extra

Risotto met Brandt & Levie varkensworst als extra

met tomaat, vers basilicum en pecorino
Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

Flammkuchen met fourme d'Ambert, peer en spek

met een salade van geroosterde pompoen en roodlof

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders

Steak met zwartepepersaus

Steak met zwartepepersaus

met sperziebonen, zongedroogde tomaten en aardappelpartjes
Loaded fries met Koreaanse stijl bulgogi rundvlees

Loaded fries met Koreaanse stijl bulgogi rundvlees

met zoetzure komkommer, koriander en pinda's
Romige farfalle met kip en venkel

Romige farfalle met kip en venkel

met Parmigiano Reggiano, spinazie en rode peper
Biefstukreepjes met mangosalsa

Biefstukreepjes met mangosalsa

met rijst, koolsla en Mexicaanse kruiden
Geglaceerde zalmfilet met pesto alla genovese en spaghetti

Geglaceerde zalmfilet met pesto alla genovese en spaghetti

met geroosterde bamsamico-tomaatjes en courgette
Bulgurbowl met kipgehaktballetjes

Bulgurbowl met kipgehaktballetjes

met geroosterde-paprikasaus, champignons en courgette
Gele rijstpilav met broccolini, sojabonen en Thais basilicum

Gele rijstpilav met broccolini, sojabonen en Thais basilicum

met seroendeng-topping, snijbonen en rode peper
Hoisin-noedels met kip en roerbakgroenten

Hoisin-noedels met kip en roerbakgroenten

met bosui en pinda's
Romige groentesoep met pulled chicken

Romige groentesoep met pulled chicken

verborgen wortel en courgette! | met basilicum en zonnebloempitten
Romige wraps met kikkererwten en yoghurtsaus

Romige wraps met kikkererwten en yoghurtsaus

met komkommersalade en gomasio
Aardappelsalade met warmgerookte zalm en dilledressing

Aardappelsalade met warmgerookte zalm en dilledressing

met citroenmayonaise, ingelegde ui en sperziebonen
Hartige zoete-aardappelsoep

Hartige zoete-aardappelsoep

met crème fraîche, zuurdesembroodje en pompoenpitten
Steak met kruidendressing en koolsla

Steak met kruidendressing en koolsla

met aardappelwedges, pittige mayonaise en komkommer
Kikkererwtencurry met sticky aubergine

Kikkererwtencurry met sticky aubergine

met rijst, zoete aardappel, limoen en koriander
Sticky buikspek ramen met oesterzwammen en kimchi

Sticky buikspek ramen met oesterzwammen en kimchi

met paksoi, miso en verse udonnoedels
Varkenshaas in pittige Thaise-stijl pindasaus

Varkenshaas in pittige Thaise-stijl pindasaus

met rijst, broccolini, sperziebonen en bosui
Bulgoginoedels met varkensgehakt en roerbakgroenten

Bulgoginoedels met varkensgehakt en roerbakgroenten

met koriander, tahin en sesamzaad
Tonijn-krieltjessalade met honing-mosterddressing

Tonijn-krieltjessalade met honing-mosterddressing

met gekookt ei, rode biet, appel en verse kruiden
Romige penne met pangasiusfilet en cherrytomaten

Romige penne met pangasiusfilet en cherrytomaten

met courgette, citroen en munt
BBQ-kipfilet met piccalilly en peterselie-yoghurtsaus

BBQ-kipfilet met piccalilly en peterselie-yoghurtsaus

met curry-parelgerst, puntpaprika en sperziebonen