Orzo is het Italiaanse woord voor gerst, maar wordt eigenlijk gemaakt van griesmeel van harde tarwe. Griesmeel wordt onder andere gebruikt om pudding mee te maken, maar van deze variant - semolina - wordt bijvoorbeeld ook couscous gemaakt. Je brengt de orzo op smaak met Zwitserse gruyère en oregano. De zoete, licht pittige gruyère geeft het gerecht een subtiele, wat nootachtige smaak.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
300 gram
Mini-romatomaten
1 stuk(s)
Sjalot
2 stuk(s)
Knoflookteen
1 stuk(s)
Courgette
½ stuk(s)
Citroen
170 gram
Orzo
(BevatGlutenbevattende granenKan bevattenSoja, Lupine, Mosterd, Ei)2 tl
Gedroogde oregano
75 gram
Geraspte gruyère
(BevatMelk (inclusief lactose))350 ml
Groentebouillon
2 tl
Zwarte balsamicoazijn
2 el
Olijfolie
2 el
Roomboter
(BevatMelk (inclusief lactose))naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden en bereid de bouillon. Meng de mini-romatomaten in een ovenschaal met de zwarte balsamicoazijn, de helft van de olijfolie, peper en zout. Bak 15 – 20 minuten in de oven.
Snipper ondertussen de sjalot en pers of snijd de knoflook fijn. Snijd de courgette in kleine blokjes. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en pers de citroen uit.
Verhit de roomboter in een pan met deksel op middellaag vuur en fruit de sjalot, ½ tl citroenrasp per persoon en de helft van de knoflook 2 minuten. Voeg de orzo en de gedroogde oregano toe en bak al roerend 1 minuut. Voeg de bouillon toe en kook de orzo, afgedekt, in 10 – 12 minuten op laag vuur droog. Schep regelmatig om. Voeg eventueel extra water toe als de orzo te snel droog wordt.
Verhit ondertussen de overige olijfolie in een koekenpan en bak de courgette en de overige knoflook 6 minuten op middelhoog vuur. Besprenkel halverwege met 1 tl citroensap per persoon en breng op smaak met peper en zout.
Voeg de courgette en de helft van de geraspte gruyère toe aan de orzo en schep goed om.
Verdeel de orzo over de borden en garneer met de overige gruyère. Verdeel de mini-romatrostomaten met hun bakvocht over het gerecht.