Rood, medium of doorbakken – bak de biefstuk hoe jij hem het liefst hebt. Hoe roder de binnenkant, hoe malser je biefstuk is. Daarvoor hoef je het vlees alleen dicht te schroeien door de biefstuk per kant een minuutje te bakken. Liever medium gebakken? Bak het vlees dan 2 à 3 minuten per kant. Als je je biefstuk helemaal doorbakken wilt, kun je het vlees het beste 4 à 5 minuten per kant bakken.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Kogelbiefstuk
200 gram
Vastkokende aardappelen
¼ stuk(s)
Sjalot
½ stuk(s)
Knoflookteen
60 gram
Champignons
½ stuk(s)
Tomaat
50 gram
Wortel
100 ml
Slagroom
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
15 gram
Mesclun
½ el
Roomboter
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
1.5 el
Olijfolie
50 ml
Runderbouillon
½ el
Extra vierge olijfolie
½ tl
Mosterd
1.5 el
Wittewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
Haal de kogelbiefstuk uit de koelkast, zodat hij alvast op kamertemperatuur kan komen. Bereid de bouillon. Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd er frieten van 1/2 – 1 cm breed van. Meng ze op een bakplaat met bakpapier met 1 el olijfolie per persoon, peper en zout. Bak 30 – 35 minuten in de oven. Schep halverwege om.
Snipper de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de champignons in plakjes. Snijd de tomaat in parten. Rasp de wortel met een grove rasp.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan op middelhoog vuur. Fruit de knoflook en de helft van de sjalot 1 – 2 minuten. Voeg de champignons toe en bak 4 – 6 minuten. Blus af met 1 el wittewijnazijn per persoon en de bouillon. Verlaag het vuur, voeg de slagroom toe en breng op smaak met peper. Roer even door en laat de champignonsaus in 12 – 16 minuten zachtjes inkoken.
Meng in een saladekom per persoon 1/2 el extra vierge olijfolie, 1/2 el wittewijnazijn en 1/2 tl mosterd met de overige sjalot tot een vinaigrette. Breng op smaak met peper en zout. Meng de mesclun, tomaat en geraspte wortel door de vinaigrette.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Dep de kogelbiefstuk droog met keukenpapier en wrijf hem in met peper en zout. Leg de biefstuk, zodra de olie goed heet is, voorzichtig in de pan en bak 3 – 4 minuten per kant, tot de biefstuk goudbruin is. Bestrooi met wat peper en verpak in aluminiumfolie. Laat rusten tot serveren.
Verdeel de ovenfrietjes, salade en biefstuk over de borden. Schenk een beetje champignonsaus over de biefstuk en serveer de rest van de champignonsaus ernaast.