Gentse waterzooi met kippendij
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Gentse waterzooi met kippendij

Gentse waterzooi met kippendij

met wortel, prei en bleekselderij

Een Gentse klassieker vandaag! Wist jij dat waterzooi oorspronkelijk met zoetwatervis uit de Gentse rivieren, grachten en kanalen werd bereid?

Labels:
Caloriebewust
•Familie
•Eiwitrijk
Allergenen :
Selderij
•Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd45 minuten
oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Kippendijfilet

2.5 gram

Verse tijm

(Kan bevatten Selderij)

1 stuk(s)

Laurierblad

½ stuk(s)

Ui

½ stuk(s)

Knoflookteen

1.5 spriet(en)

Bleekselderij

(Bevat Selderij)

2.5 gram

Verse krulpeterselie

(Kan bevatten Selderij)

200 gram

Aardappelen

½ stuk(s)

Wortel

â…“ stuk(s)

Prei

75 gram

Kookroom

(Bevat Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

1 el

[Plantaardige] roomboter

½ el

Wittewijnazijn

350 ml

Zoutarme groentebouillon

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2668 kJ
Energie (kcal)638 kcal
Vetten34 g
waarvan verzadigd19.1 g
Koolhydraten51.5 g
waarvan suikers11.3 g
Vezels19.1 g
Eiwitten30.6 g
Zout1.7 g

Benodigdheden

•Schuimspaan
•Steelpan met deksel
•Soeppan met deksel

Instructies

Kip pocheren
1

Bereid de bouillon in een steelpan met deksel. Snijd de kippendij op twee plekken in. Voeg de kippendij, tijmtakjes en het laurierblad toe aan de bouillon en laat, afgedekt, 10 - 12 minuten zachtjes koken, of tot de kip gaar is. Haal de kip met een schuimspaan uit de bouillon en laat afkoelen. Bewaar de bouillon.

 

Snijden
2

Snipper ondertussen de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de bleekselderij in halve maantjes. Snijd de krulpeterselie fijn. Was de aardappelen grondig en snijd in grove stukken.

Weetje: Bleekselderij lijkt behalve water weinig te bevatten, maar niets is minder waar. Deze groente zit bomvol vezels, vitamine A en C en calcium!

Julienne snijden
3

Snijd de wortel en de prei in lange, zeer dunne reepjes (zoals lucifers) (zie Tip 1 & 2).

Tip 1: Deze snijtechniek wordt ook wel 'julienne' genoemd. Je snijdt deze reepjes het makkelijkst door de groenten eerst in stukken van 4 cm te snijden. Snijd daarna in de lengte in dunne plakken en dan in reepjes van 3 mm breed.

Tip 2: Heb je weinig tijd? Snijd de prei in de lengte in vieren en snijd vervolgens fijn. 

Waterzooi bereiden
4

Verhit 1 el roomboter per persoon in een soeppan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en fruit 1 - 2 minuten. Voeg daarna de prei, wortel, bleekselderij, aardappelen, 1/2 el wittewijnazijn per persoon en de bouillon toe. Breng aan de kook en laat, afgedekt, 5 minuten koken.

Kip toevoegen
5

Trek met twee vorken het vlees van de kippendij. Voeg het kippenvlees en de kookroom toe aan de bouillon. Laat nog 8 - 10 minuten zachtjes koken, of tot de aardappelen gaar zijn. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Haal vlak voor het serveren het laurierblad en tijmtakje uit de waterzooi. Verdeel de Gentse waterzooi over kommen of diepe borden. Garneer met de krulpeterselie.

Weetje: Wist je dat dit gerecht bijna 300 gram groente per portie bevat?