
Misschien ken je de meatloaf vooral als een Amerikaans iets, maar dit is dus niet het geval. Hij komt oorspronkelijk uit wat wij nu West-Europa noemen, namelijk rondom Duitsland en Scandinavië!
Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.
⅓ stuk(s)
Courgette
½ stuk(s)
Ui
100 gram
Rundergehakt met Italiaanse kruiden
(Kan bevatten: Selderij, Soja, Gluten, Ei, Mosterd)
25 gram
Panko paneermeel
(Bevat: Tarwe)
15 ml
Basilicumcrème
150 gram
Krieltjes
1 stuk(s)
Tomaat
40 gram
Veldsla
½ el
[Plantaardige] mayonaise
naar smaak
Peper en zout

Verwarm de oven voor op 220 graden. Weeg 70 g per persoon van de courgette af en snijd 2 - 3 plakken per persoon van ongeveer 1/2 cm dik (zie Tip). Rasp de overige courgette met een grove rasp. Rasp de ui met de grove rasp of snijd fijn.
Tip: Als je te veel courgette in het gehaktbrood doet, kan het erg zacht en nat worden. Weeg daarom goed af.

Doe het gehakt, de panko, de geraspte courgette en de ui in een kom. Voeg de helft van de basilicumcrème toe. Doe er vervolgens nog een flinke snuf zout en peper bij en kneden maar.
Weetje: Rundvlees is een bron van ijzer en courgette is rijk aan vitamine C. Vitamine C helpt je lichaam bij het opnemen van ijzer uit je voeding. Een topcombinatie dus!

Verdeel het gehaktmengsel in een ovenschaal en leg de courgetteplakken erbovenop. Bak 20 - 25 minuten in de oven, of tot het gehaktbrood gaar is.

Breng ruim water met een flinke snuf zout aan de kook in een pan met deksel. Was ondertussen de krieltjes, halveer en snijd de eventuele grote krieltjes in kwarten. Kook de krieltjes, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar in de pan met deksel. Giet daarna af en spoel af met koud water.

Snijd de tomaat in blokjes. Meng in een saladekom de overige basilicumcrème met de mayonaise (zie Tip). Meng de krieltjes met de basilicummayonaise. Schep in een saladekom de veldsla, tomatenblokjes en krieltjes door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Heb je geen mayonaise in huis, gebruik dan dezelfde hoeveelheid olijfolie.

Snijd het gehaktbrood in stukken en verdeel over de borden. Serveer met de krieltjessalade.