Skip to main content
Gehaktballetjes met wortel-preistamppot
Gehaktballetjes met wortel-preistamppot

Gehaktballetjes met wortel-preistamppot

met spekjes en ketjapjus

De meest gebruikte variant ketjap is ketjap manis. Wist jij dat manis zoet betekent in het Indonesisch?

Labels:
Familie
Allergenen:
Soja
Tarwe

Gemaakt in een fabriek waar eieren, melk, vis, pinda's, sesam, schaaldieren, soja, noten en tarwe worden verwerkt.

Bereidingstijd30 minuten
oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

250 gram

Aardappelen

1 stuk(s)

Wortel

½ stuk(s)

Prei

4 stuk(s)

Gehaktballetjes van varken en rund

(Kan bevatten: Selderij, Ei, Gluten, Mosterd, Soja)

10 ml

Ketjap manis

(Bevat: Soja, Tarwe)

25 gram

Spekreepjes

Zelf toevoegen

2 el

[Plantaardige] roomboter

50 ml

Zoutarme runderbouillon

1 tl

Mosterd

1

[Plantaardige] melk

naar smaak

Peper en zout

Voedingswaarden

Energie (kJ)3350 kJ
Energie (kcal)801 kcal
Vetten44.2 g
waarvan verzadigd23.4 g
Koolhydraten70.8 g
waarvan suikers22.7 g
Vezels16.9 g
Eiwitten28 g
Zout1.9 g
Trans Fat0.3 g
Potassium1544.4 mg
Calcium78 mg
Iron1.3 mg

Benodigdheden

Pan
Schuimspaan
Koekenpan
Hapjespan
Aardappelstamper

Instructies

Voorbereiden
1

Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan (zie Tip). Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Snijd de wortel in stukken van 3 cm. Kook de wortel en aardappelen in 12 - 15 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen. Bereid ondertussen de bouillon.

Tip: Kook je voor meer dan 4 personen? Gebruik dan twee pannen voor de wortel en aardappelen.

Spekreepjes bakken
2

Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 5 - 7 minuten knapperig. Haal de spekjes met een schuimspaan uit de pan en bewaar apart. Laat het bakvet in de pan.

Prei bakken
3

Snijd ondertussen de prei in dunne ringen. Verhit een klontje roomboter in een hapjespan en bak de prei 5 - 7 minuten. Breng op smaak met peper en zout.

Gehaktballen bakken
4

Verhit een klontje roomboter in de koekenpan van de spekjes op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes in 4 - 6 minuten rondom bruin. Haal ze uit de pan en bewaar apart (zie Tip). Voeg nog een klontje roomboter toe aan dezelfde koekenpan en roer de ketjap, de bouillon en de helft van de mosterd erdoorheen. Voeg de gehaktballetjes weer toe aan de pan. Verlaag het vuur en dek de pan af met het deksel. Laat de jus zachtjes 5 - 6 minuten inkoken, of tot de gehaktballetjes gaar zijn.

Tip: De gehaktballen hoeven nog niet gaar te zijn. Je verwarmt ze later nog in de jus.

Stamppot maken
5

Voeg de prei toe aan de pan met aardappelen en wortel. Stamp de aardappelen, wortel en prei grof met een aardappelstamper. Voeg een klontje roomboter, de overige mosterd en een scheutje melk toe. Roer de spekreepjes erdoor. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de wortel-preistamppot over de borden. Leg de gehaktballetjes erop, schenk de jus erover en serveer.

Weetje: Wist je dat we gemiddeld nog geen 150 gram groente eten per dag? Dat is een stuk minder dan de ADH. Geen zorgen, deze maaltijd bevat ruim 250 gram groente per portie!

Meer heerlijke recepten met vergelijkbare ingrediënten

Hoogst beoordeelde recepten voor avondeten

De HelloFresh-recepten van deze week: absolute aanraders