Met deze filet mignon haal je het restaurant bij jou in huis. Vergeet het vlees niet eerst te laten rusten voor je het aansnijdt - daar wordt het malser van.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Tournedos
300 gram
Aardappelen
4 stuk(s)
Knoflookteen
½ stuk(s)
Ui
5 gram
Verse bieslook
¼ head
Botersla
½ stuk(s)
Tomaat
½ bosje(s)
Radijs
25 gram
Kappertjes en gesneden augurken
25 gram
Spekreepjes
10 gram
Walnootstukjes
ml
[Plantaardige] melk
2 tl
Mosterd
½ el
Wittewijnazijn
½ el
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
1 tl
Honing
¼ stuk(s)
Zoutarm runderbouillonblokje
60 gram
[Plantaardige] roomboter
Haal de filet mignon uit de koelkast, wrijf beide kanten in met peper en zout en laat op kamertemperatuur komen. Breng water aan de kook in een pan met deksel. Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen in 12 – 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
Pers of snijd de knoflook fijn. Snipper de rode ui. Hak de bieslook fijn. Weeg de botersla af en snijd grof. Snijd de pruimtomaat in partjes. Verwijder de blaadjes van de radijs en snijd de radijs in kwarten.
Maak in een saladekom een dressing van per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie, 1/2 el wittewijnazijn, 1 tl mosterd en 1 tl honing. Meng de kappertjes en augurken en de gesnipperde rode ui door de dressing en breng op smaak met peper en zout. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de spekblokjes, zonder olie, in 6 - 8 minuten knapperig. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.
Verhit dezelfde koekenpan op middelhoog vuur. Laat de boter smelten in de pan totdat het niet meer bruist en lichtelijk begint te kleuren Bak de filet mignon 1 - 3 minuten per kant of tot de gewenste gaarheid. Haal het vlees uit de pan en laat minimaal 3 minuten rusten onder aluminiumfolie. Voeg de knoflook toe aan de boter in de koekenpan en bak in 1 minuut goudbruin. Voeg per persoon 1/4 bouillonblokje en 1 el water toe en roer goed. Laat 1 minuut inkoken tot een jus op laag vuur.
Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een fijne puree. Voeg de bieslook toe en per persoon: 1 tl mosterd en 1 tl roomboter. Voeg een scheutje melk toe om de puree smeuïg te maken. Breng op smaak met peper en zout.
Voeg de botersla, radijs, spekjes en tomatenpartjes toe aan de saladekom en meng met de dressing. Garneer de salade met de walnootstukjes. Leg de filet mignon op de borden en giet de jus eroverheen. Serveer met de salade en de aardappelpuree.
Tip: Snijd de filet mignon tegen de draad van het vlees in. Zo verkort je de spiervezels van het vlees en krijg je een malser hapje.