In dit recept karamelliseer je de witlof. De zoete honing is perfect om de iets bittere smaak van witlof uit te balanceren.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
250 gram
Aardappelen
1.5 stuk(s)
Witlof
10 gram
Pompoenpitten
(Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)
30 gram
Mesclun
1 stuk(s)
Meatier-burger
(Bevat Mosterd Kan bevatten Melk (inclusief lactose), Eieren, Selderij, Soja, Gluten, Sesamzaad)
¼ tl
Mosterd
1 el
[Plantaardige] roomboter
¼ tl
Wittewijnazijn
½ el
Olijfolie
½ el
Extra vierge olijfolie
½ el
Honing
1 el
[Plantaardige] mayonaise
naar smaak
Peper en zout
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen en verwarm de oven voor op 220 graden. Was de aardappelen grondig, snijd in plakken van 1/2 cm en kook 5 minuten in de pan met deksel. Snijd ondertussen het witlof in de lengte in partjes. Laat de harde kern zitten zodat de bladeren niet losgaan.
Giet de aardappelen af, dep droog met keukenpapier en verspreid over een bakplaat met bakpapier. Besprenkel de aardappelen met 1/2 el olijfolie per persoon. Bak de aardappelen 20 minuten in de oven.
Weetje: Wist je dat aardappelen supergezond zijn? Ze zitten vol vezels, zijn rijk aan vitaminen (B6, B11, C) en bevatten het mineraal kalium. Kalium is belangrijk voor een gezonde bloeddruk en zorgt voor een goede werking van de zenuwen en spieren.
Verhit ondertussen de helft van de roomboter in een hapjespan of grote koekenpan met deksel op hoog vuur en bak het witlof 1 minuut rondom. Zet het vuur lager, bestrooi het witlof met peper en zout en bak, afgedekt, 10 – 15 minuten.
Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie op hoog vuur en rooster de pompoenpitten tot deze beginnen te poffen. Haal uit de pan. Meng in een saladekom de mosterd en wittewijnazijn met de extra vierge olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Meng de sla door de dressing.
Verhit, als de aardappelen en het witlof bijna klaar zijn, 1/2 el roomboter per persoon in dezelfde koekenpan op middellaag vuur en bak de burger ongeveer 2 - 3 minuten per kant. Breng op smaak met peper en zout en laat 1 minuut rusten. Zet het vuur van de witlof hoog, voeg de honing toe en karamelliseer de witlof 2 minuten (zie Tip). Schep tussendoor voorzichtig om.
Tip: Maak je dit recept voor kinderen? Proef de witlof voor je het serveert en voeg extra honing toe als het te bitter is.
Verdeel de witlof, de aardappelen en de burger over de borden en serveer met de salade en de mayonaise. Garneer de salade met de pompoenpitten.
Weetje: Dit gerecht bevat meer dan 250 gram groente en dat is meer dan de ADH. Met 1 portie krijg je veel ijzer, calcium, vitamine C en meerdere B-vitaminen binnen.