Boerenworst met pastinaak-wortelstamppot
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Boerenworst met pastinaak-wortelstamppot

Boerenworst met pastinaak-wortelstamppot

met uienchutney, tomaat en oude kaas

Pastinaak staat bekend als wintergroente maar kan het hele jaar door gegeten worden. Wist je dat hij zoeter wordt van smaak door vorst?

Labels:
Familie
Extra groente
Familie

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd45 minuten
oventijd20 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Tomaat

1 stuk(s)

Varkensboerenworst

200 gram

Aardappelen

⅓ bosje(s)

Bospeen

65 gram

Pastinaak

5 gram

Verse krulpeterselie & bieslook

25 gram

Geraspte oude Goudse kaas

40 gram

Pikante uienchutney

Zelf toevoegen

naar smaak

Peper en zout

1 tl

Mosterd

½ el

[Plantaardige] roomboter

5 ml

[Plantaardige] melk

0.1 stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

½ el

Olijfolie

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)883 kcal
Energie (kJ)3695 kJ
Vetten50 g
waarvan verzadigd18 g
Koolhydraten72 g
waarvan suikers31 g
Vezels14.2 g
Eiwitten30 g
Zout3 g

Benodigdheden

Ovenschaal
Pan met deksel
Aardappelstamper

Instructies

Boerenworst bakken
1

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de tomaat in kwarten. Leg de boerenworst in een ovenschaal en snijd de bovenkant een beetje in. Leg op elke worst 2 tomatenpartjes en besprenkel met 1/2 el olijfolie per persoon. Leg de overige tomaat rondom de boerenworst in de ovenschaal. Bak 20 minuten in de oven, of tot de tomaten en worst gaar zijn.

Tip: Wist je dat tomaten rijk zijn aan het antioxidant lycopeen? Antioxidanten beschermen onze cellen en organen tegen vrije radicalen: schadelijke stoffen afkomstig van bijvoorbeeld UV-straling of luchtvervuiling.

Snijden
2

Weeg de bospeen en de pastinaak af. Was de aardappelen, de bospeen en de pastinaak grondig. Snijd de aardappelen in kwarten en snijd de pastinaak en bospeen in stukken van 2 cm.

Tip: Je kunt eventueel de aardappelen, bospeen en pastinaak ook schillen.

Stamppot maken
3

Zorg dat de aardappel, bospeen en pastinaak net onder water staan in een grote pan met deksel. Verkruimel 1/4 bouillonblokje per persoon boven de pan en breng afgedekt aan de kook. Kook in 20 minuten gaar. Giet daarna af, bewaar een klein gedeelte van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen. Hak ondertussen de verse kruiden fijn.

Serveren
4

Stamp de aardappelen en groenten met een aardappelstamper tot een grove stamppot. Voeg een scheutje melk en 1/2 el roomboter per persoon toe om het geheel smeuïg te maken. Roer de geraspte oude kaas en mosterd erdoor en breng op smaak met peper en zout. Verdeel de stamppot over de borden, leg de boerenworst met tomaat erbij en garneer met de verse kruiden. Serveer met de uienchutney.

Tip: Schenk eventueel wat van het bakvet uit de ovenschaal over de stamppot.