Vogelnestjes in tomatensaus
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Vogelnestjes in tomatensaus

Vogelnestjes in tomatensaus

Met pastinaakpuree

Vandaag staat er een Vlaamse klassieker op het menu: een gehaktbal met een hardgekookt eitje erin, ook wel een vogelnestje genoemd. Ernaast maak je een puree van pastinaak. Doordat deze vergeten groente vrij zoet is, valt hij ook bij veel kinderen in de smaak.

Allergenen :
Eieren
•Gluten
•Soja
•Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd50 minuten
oventijd
NiveauMoeilijk

Ingredienten

Hoeveelheden

2 stuk(s)

Ei

(Bevat Eieren)

¼ stuk(s)

Witte ciabatta

(Bevat Gluten, Soja, Melk (inclusief lactose))

½ stuk(s)

Sjalot

60 gram

Champignons

150 gram

Kruimige aardappelen

75 gram

Pastinaak

110 gram

Half-om-halfgehakt

½ blik(ken)

Cherrytomaten

¼ bakje(s)

Tomatenpuree

gram

Verse krulpeterselie en tijm

Zelf toevoegen

1 el

Olijfolie

½ el

Zwarte balsamicoazijn

½ el

Roomboter

(Bevat Melk (inclusief lactose))

1 tl

Mosterd

scheutje

Melk

(Bevat Melk (inclusief lactose))

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)3908 kJ
Energie (kcal)934 kcal
Vetten52 g
waarvan verzadigd17.4 g
Koolhydraten61 g
waarvan suikers19.6 g
Vezels13 g
Eiwitten48 g
Zout0.9 g

Benodigdheden

•Bakpapier
•Bakplaat
•Oven
•Steelpan
•Snijplank
•Mes
•Kom
•Koekenpan
•Ovenschaal
•Pan met deksel
•Aardappelstamper

Instructies

Eieren koken
1

Verwarm de oven op 200 graden. Breng een steelpan met ruim water aan de kook en kook 1 ei per persoon hard in 8 minuten. Spoel af onder koud water en pel ze. Snijd ondertussen de ciabatta in plakken van 1 cm en verdeel deze over een bakplaat met bakpapier. Bak de ciabatta in 10 minuten bruin. Snijd de krulpeterselie grof. Snipper de sjalot en snijd de champignons in plakjes.

Vogelnestjes maken
2

Schil of was de aardappelen en de pastinaak en snijd in grove stukken. Doe het gehakt in een kom en breng op smaak met peper, zout en 3/4 van de peterselie. Voeg een half rauw ei per persoon toe verkruimel er 1 ciabattaplakje per persoon over en meng goed. Kneed het gehakt tot het stevig wordt en verdeel het gehakt zodat je per persoon 1 bal hebt. Maak in de gehaktbal een kuil en leg hier voorzichtig het ei in. Trek het gehakt over het ei heen, duw goed aan, zodat het ei in het midden van het gehakt komt en je een mooie bal krijgt.

Vogelnestjes bakken
3

Breng in een pan met deksel ruim water aan de kook voor de pastinaak en aardappel. Verhit in een koekenpan 1/2 el olijfolie per persoon op middelhoog vuur en bak de gehaktballen rondom bruin in 3 – 5 minuten. De gehaktballen hoeven nog niet gaar te zijn vanbinnen, maar moeten wel dichtgeschroeid zijn. Leg de ballen in een ovenschaal en bak 20 minuten in de oven. Kook de aardappelen samen met de pastinaak in 12 â€“ 15 minuten gaar.

Tomatensaus maken
4

Verwarm de overige olijfolie in dezelfde koekenpan op middelhoog vuur en fruit de sjalot samen met de tomatenpuree 1 â€“ 2 minuten. Voeg de champignons toe en bak nog 2 – 3 minuten. Blus af met de zwarte balsamicoazijn en de cherrytomaten in blik. Verlaag het vuur en laat 8 minuten sudderen. Ris ondertussen the blaadjes tijm van de takjes.

Puree maken
5

Stamp de aardappelen samen met de pastinaak tot een grove aardappel-pastinaakpuree. Voeg 1/2 el boter toe per persoon en een scheutje melk om het smeuïg te maken. Voeg vervolgens 1 tl mosterd per persoon en de tijm toe. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Snijd het vogelnestje open en serveer samen met de aardappel-pastinaakpuree en tomaten-champignonsaus. Garneer met de overige krulpeterselie.