Steak met uienjus en gebakken pastinaak
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Steak met uienjus en gebakken pastinaak

Steak met uienjus en gebakken pastinaak

met romige broccolipuree en Parmigiano Reggiano

Met dit recept tover je 420 gram groenten per portie op je bord.

Labels:
Eiwitrijk
•Koolhydraatarm
Allergenen :
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd30 minuten
oventijd30 minuten
NiveauMakkelijk

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Steak

250 gram

Broccoli

½ stuk(s)

Pastinaak

1 stuk(s)

Ui

25 gram

Mascarpone

(Bevat Melk (inclusief lactose))

½ stuk(s)

Parmigiano Reggiano DOP

(Bevat Melk (inclusief lactose))

Zelf toevoegen

½ el

Olijfolie

1.5 el

[Plantaardige] roomboter

2 tl

Grove mosterd

¼ stuk(s)

Zoutarm runderbouillonblokje

¼ el

Zwarte balsamicoazijn

50 ml

Water voor saus

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2836 kJ
Energie (kcal)678 kcal
Vetten44 g
waarvan verzadigd23.9 g
Koolhydraten21.4 g
waarvan suikers13 g
Vezels17.4 g
Eiwitten42.8 g
Zout1.1 g

Benodigdheden

•Pan met deksel
•Keukenpapier
•Hapjespan met deksel
•Koekenpan
•Aluminiumfolie
•Aardappelstamper
•Rasp

Instructies

Broccoli koken
1
  • Haal de steak uit de koelkast en laat op kamer temperatuur komen. Haal voor het beste resultaat de steak minimaal 30 minuten voor het bakken uit de koelkast. Wrijf de steak in met peper en eventueel zout.
  • Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de broccoli.
  • Snijd de bloem van de broccoli in roosjes en de steel in blokjes.
  • Kook de broccoli in 4 - 6 minuten gaar. Giet af en laat afgedekt staan. 
Pastinaak bakken
2
  • Halveer de pastinaak in de lengte. Snijd eventueel de dikkere pastinaakstelen in kwarten.   
  • Verhit 1/2 el olijfolie in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur.
  • Bak de pastinaak, afgedekt, in 12 - 15 minuten goudbruin en gaar. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Houd op laag vuur warm tot serveren.
  • Snijd ondertussen de ui in halve ringen.
Steak bakken
3
  • Verhit 2/3 van de roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur. 
  • Leg, zodra de boter goed heet is, de steak en de ui in de pan en bak de steak 1 - 3 minuten per kant, of tot de gewenste gaarheid (zie Tip).
  • Haal de steak uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie. Laat de ui in de pan voor de jus.

Tip: Rood: 1 - 2 minuten per kant. Half doorbakken: 2 - 3 minuten per kant. Doorbakken: 4 - 5 minuten per kant.

Jus maken
4
  • Voeg de overige roomboter en de helft van de mosterd toe aan de ui, verkruimel de aangegeven hoeveelheid bouillonblokje erboven en roer goed door (zie Tip).
  • Blus af met de balsamicoazijn en de aangegeven hoeveelheid water. 
  • Breng aan de kook en laat de jus op middellaag vuur inkoken tot serveren.

Tip: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan minder van het bouillonblokje.

Puree maken
5
  • Stamp de broccoli, mascarpone en de overige mosterd per met een aardappelstamper tot een puree (zie Tip).
  • Breng op smaak met peper en zout. 

Tip: Voeg eventueel meer mosterd toe naar smaak. 

Serveren
6
  • Verdeel de broccolipuree over de borden en serveer de steak erbovenop. 
  • Schenk de uienjus over de steak.
  • Serveer de pastinaak ernaast.
  • Rasp de Parmigiano Reggiano met een fijne rasp boven het gerecht.