Kogelbiefstuk komt uit de bovenbil van het rund en noemt men de kogel omdat het naast het kogelgewricht zit.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
2 stuk(s)
Kogelbiefstuk
400 gram
Vastkokende aardappelen
1 stuk(s)
Kleine rode ui
1 stuk(s)
Knoflookteen
125 gram
Champignons
2 stuk(s)
Tomaat
100 gram
Wortel
200 ml
Kookroom
(BevatMelk (inclusief lactose))40 gram
Rucola en veldsla
3 el
Olijfolie
1 el
Roomboter
(BevatMelk (inclusief lactose))100 ml
Runderbouillon
1 el
Extra vierge olijfolie
1 tl
Mosterd
3 el
Wittewijnazijn
naar smaak
Peper en zout
Haal de kogelbiefstuk uit de koelkast. Bereid de bouillon. Verwarm de oven voor op 220 graden (hete lucht) of 240 graden (elektrisch). Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in frieten van 1/2 – 1 cm breed. Meng ze in een kom met 1 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel de frieten over een bakplaat met bakpapier bak 30 – 35 minuten in de oven. Schep halverwege om.
Snipper de rode ui en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de champignons in plakjes. Snijd de tomaat in parten. Rasp de wortel met een grove rasp.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan op middelhoog vuur. Fruit de knoflook en de helft van de rode ui 1 – 2 minuten. Voeg de champignons toe en bak 4 – 6 minuten. Blus af met 1 el wittewijnazijn per persoon en de bouillon. Verlaag het vuur, voeg de kookroom toe en breng op smaak met peper. Roer even door en laat de champignonsaus in 12 – 16 minuten zachtjes inkoken.
Meng in een saladekom per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie, 1/2 el wittewijnazijn en 1/2 tl mosterd met de overige rode ui tot een vinaigrette. Breng op smaak met peper en zout. Meng de rucola en veldsla, tomaat en geraspte wortel door de vinaigrette.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Dep de kogelbiefstuk droog met keukenpapier en wrijf hem in met peper en zout. Leg de biefstuk, zodra de olie goed heet is, voorzichtig in de pan en bak 3 – 4 minuten per kant, of tot de biefstuk goudbruin is. Bestrooi met wat peper en verpak in aluminiumfolie. Laat rusten tot serveren.
Verdeel de ovenfrietjes, salade en biefstuk over de borden. Schenk een beetje champignonroomsaus over de biefstuk en serveer de rest van de saus ernaast.