Groene shakshuka met linzen en spinazie
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Groene shakshuka met linzen en spinazie

Groene shakshuka met linzen en spinazie

met knapperig platbrood, feta en verse munt

Wist je dat shakshuka het Arabische woord is voor mix of mengsel?

Labels:
Veggie
Eenpansgerecht
Allergenen :
Melk (inclusief lactose)

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd35 minuten
oventijd30 minuten
NiveauMoeilijk

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

½ stuk(s)

Groene paprika

50 gram

Verse geitenkaas

(Bevat Melk (inclusief lactose))

½ blik(ken)

Linzen

25 gram

Biologische zure room

100 gram

Spinazie

⅓ zakje(s)

Gemalen komijnzaad

2 stuk(s)

Ei

1 stuk(s)

Volkoren Libanees platbrood

2.5 gram

Verse munt

Zelf toevoegen

naar smaak

Peper en zout

1 el

Olijfolie

¼ stuk(s)

Zoutarm groentebouillonblokje

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)750 kcal
Energie (kJ)3137 kJ
Vetten38 g
waarvan verzadigd12 g
Koolhydraten57 g
waarvan suikers8 g
Vezels13.9 g
Eiwitten38 g
Zout3 g

Benodigdheden

Hoge kom
Staafmixer
Hapjespan met deksel
Bakplaat met bakpapier

Instructies

Snijden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui. Pers de knoflook of snijd fijn. Verwijder de zaadlijsten van de groene paprika en snijd de paprika in blokjes. Verkruimel de feta. Laat de linzen uitlekken en vang het vocht op, dit heb je nodig bij stap 2.

Saus mixen
2

Meng met een staafmixer in een hoge kom de zure room met de helft van de spinazie en het opgevangen vocht van de linzen. Verkruimel het bouillonblokje erboven. Breng op smaak met peper en pureer tot een gladde saus. Voeg eventueel extra water toe om de saus te verdunnen. Scheur de overige spinazie klein.

Groenten bakken
3

Verhit de olijfolie in een hapjespan met deksel en bak de ui, knoflook en groene paprika 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg halverwege de komijn toe. Voeg vervolgens de saus, overige spinazie en de linzen toe en laat de spinazie al roerend slinken.

Tip: Gebruik een hapjespan met een hoge rand en een dikke, platte bodem. Dan wordt de hitte gelijkmatig verdeeld en gaat het garen van de eieren gemakkelijker. Kook je voor meer dan 3 personen? Gebruik dan meerdere hapjespannen.

Eieren garen
4

Maak voor elk ei een kuiltje in het groentemengsel en breek de eieren hierin. Bestrooi met peper. Verdeel de helft van de feta erover. Dek de pan af en laat de eieren in 8 – 10 minuten stollen op middelhoog vuur. Haal het deksel van de pan en verwarm nog 5 minuten, zodat overtollig vocht kan verdampen.

Tip: Het ei is al gaar als het eiwit wit begint te kleuren, maar de eidooier nog zacht is. Als je meer van vaste dooiers houdt, kun je het ei langer garen.

Platbrood afbakken
5

Leg ondertussen het platbrood op een bakplaat met bakpapier, besprenkel met wat olijfolie, peper, zout en eventueel overgebleven komijn. Bak het brood 1 - 2 minuten knapperig in de oven. Ris de blaadjes munt van de takjes en snijd fijn.

Serveren
6

Verdeel de shakshuka over de borden, garneer met de overige feta en de munt. Serveer met het platbrood.

Tip: Wist je dat dit gerecht bijna 50% van de ADH ijzer bevat? Daarnaast is het door de linzen, groente en eieren rijk aan meerdere B-vitaminen, vezels, calcium en magnesium.