Steak met zoete-aardappelpuree
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Steak met zoete-aardappelpuree

Steak met zoete-aardappelpuree

met salade van geglaceerde wortel en amandelschaafsel

Met dit recept tover je 280gram groenten per portie op je bord.

Labels:
Koolhydraatarm
•Lactose-arm
Allergenen :
Amandelnoten

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd30 minuten
oventijd30 minuten
NiveauMakkelijk

Ingredienten

Hoeveelheden

1 stuk(s)

Steak

100 gram

Zoete aardappel

½ stuk(s)

Ui

¾ stuk(s)

Gele wortel

5 gram

Amandelschaafsel

(Bevat Amandelnoten Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)

¼ stuk(s)

Handsinaasappel

½ stuk(s)

Mini-komkommer

20 gram

Rucola en veldsla

Zelf toevoegen

¼ el

Olijfolie

¼ el

[Zoutarme] sojasaus

1 el

[Plantaardige] roomboter

1 tl

Mosterd

¼ stuk(s)

Zoutarm runderbouillonblokje

50 ml

Water

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)2481 kJ
Energie (kcal)593 kcal
Vetten34.4 g
waarvan verzadigd15.6 g
Koolhydraten37.1 g
waarvan suikers12.7 g
Vezels12.2 g
Eiwitten29.9 g
Zout1.4 g

Benodigdheden

•Pan
•Koekenpan
•Aluminiumfolie
•Dunschiller of kaasschaaf
•Aardappelstamper
•Saladekom

Instructies

Voorbereiden
1
  • Haal de steak uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Haal voor het beste resultaat de steak minimaal 30 minuten voor het bakken uit de koelkast.
  • Breng ruim water aan de kook in een pan voor de zoete aardappel.
  • Schil de zoete aardappel en snijd in grove stukken. Snijd de ui in halve ringen. Snijd de wortel in dunne plakken van ongeveer 1/2 dik. Snijd de sinaasappel in 4 partjes.
  • Kook de zoete aardappel in 12 - 15 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen.
Wortel bakken
2
  • Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en rooster het amandelschaafsel 1 - 2 minuten, of tot goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.
  • Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in dezelfde koekenpan op middelhoog vuur en bak de wortel in 8 - 10 minuten gaar. Keer halverwege om.
  • Blus af met per persoon: 1/4 el sojasaus en het sap van 1 sinaasappelpartje. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Laat de saus 1 - 2 minuten inkoken en haal daarna van het vuur.
Steak bakken
3
  • Verhit 1 el roomboter per persoon in een tweede koekenpan op middelhoog vuur. 
  • Leg, zodra de boter goed heet is, de steak en de ui in de pan en bak de steak 1 - 3 minuten per kant, of tot de gewenste gaarheid (zie Tip).
  • Haal het vlees uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie. Laat de ui in de pan voor de jus.

Tip: Rood: 1 - 2 minuten per kant. Half-doorbakken: 2 - 3 minuten per kant. Doorbakken: 4 - 5 minuten per kant.

Jus maken
4
  • Voeg de mosterd toe aan de ui en verkruimel het bouillonblokje boven (zie voorraadkast voor hoeveelheid).
  • Blus af met 50 ml water per persoon. Breng aan de kook en laat de jus inkoken tot serveren.
  • Schaaf met een dunschiller of kaasschaaf linten van de komkommer (zie Tip).
  • Stamp de zoete aardappel met 1/2 el roomboter per persoon met een aardappelstamper tot een puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Tip: Prik een vork aan 1 kant van de komkommer om gemakkelijk linten te schaven.

Salade maken
5
  • Meng in een saladekom de rucola en veldsla met de wortel en komkommer.

Weetje: Wortelen zijn rijk aan bètacaroteen. Bètacaroteen heeft een belangrijke functie als antioxidant. Antioxidanten ondersteunen het afweersysteem en beschermen de huid tegen UV-schade.

Serveren
6
  • Verdeel de zoete-aardappelpuree over de borden.
  • Serveer de steak erbovenop en schenk de jus eroverheen.
  • Verdeel de salade ernaast. Garneer de salade met het amandelschaafsel.