Wist je dat door een beetje azijn of citroensap toe te voegen, rodekool zijn mooie kleur beter behoudt bij het koken?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
1 stuk(s)
Ui
½ stuk(s)
Appel
1 bottle
Nootmuskaat
100 gram
Gesneden rodekool
(Kan bevatten Selderij)
½ tl
Gemalen kaneel
300 gram
Kruimige aardappelen
1 stuk(s)
Kipsaucijs
25 gram
Geraspte belegen kaas
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 el
Witte balsamicoazijn
1 el
Bruine suiker
½ stuk(s)
Groentebouillonblokje
1.5 el
Roomboter
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1 tl
Mosterd
Melk
(Bevat Melk (inclusief lactose))
naar smaak
Peper en zout
Snijd de ui fijn. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes. Rasp met een fijne rasp een mespuntje van de nootmuskaat per persoon.
Verwarm de oven voor op 210 graden. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur en fruit de ui met de geraspte nootmuskaat 2 – 3 minuten. Voeg daarna in delen de rodekool toe. Voeg dan de stukjes appel en 1 el witte balsamicoazijn per persoon toe en bak, afgedekt, 4 – 5 minuten op laag vuur.
Voeg per persoon: 120 ml water, 1 el bruine suiker, 1 tl kaneel en een flinke snuf zout toe. Roer goed door en kook het geheel, afgedekt, 40 minuten op middelhoog vuur, of totdat de rodekool zacht is. Breng op smaak met peper en zout. Het kookvocht moet na afloop bijna helemaal ingekookt zijn. Roer regelmatig door en voeg eventueel water toe wanneer het te droog wordt.
Breng ruim water aan de kook met een 1/2 bouillonblokje per persoon in een pan met deksel. Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen, afgedekt, in 12 – 15 minuten gaar. Giet daarna af en stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot puree. Voeg een scheutje melk en per persoon: 1/2 el roomboter en 1 tl mosterd toe aan de puree. Breng op smaak met peper, zout en een snufje nootmuskaat.
Verhit 1/2 el boter per persoon in een koekenpan met deksel en bak de kipworst in 3 minuten op middelhoog vuur rondom bruin. Dek vervolgens de pan af en bak 10 – 12 minuten op gemiddeld vuur. Keer de worst regelmatig om (zie TIP). Vet ondertussen een ovenschaal in met boter. Verdeel de rodekool over de ovenschaal. Verdeel daarover de aardappelpuree. Bestrooi met de belegen kaas en bak de ovenschotel 8 minuten in de oven.
Verdeel de rodekool en aardappelpuree met gesmolten kaas over de borden. Leg de kipworst erbij.