De onderkant van prei het lekkerste smaakt! Haal het kontje eraf en snijd de rest in ringen. Haal de buitenste bladeren en het bovenste stukje eraf. Dit is namelijk een stuk taaier en bevat niet veel smaak.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
100 gram
Aardappelschijfjes
½ pak(ken)
Linzen
(Kan bevatten: Gluten)
½ stuk(s)
Prei
1 stuk(s)
Wortel
¼
Tomatenpuree
10 ml
Sojasaus
(Bevat: Soja, Gluten, Tarwe)
75 gram
Kookroom
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
1 tl
Belgische kruidenmix voor gehakt
25 gram
Geraspte Goudse kaas
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
30 gram
Veldsla
10 gram
Pompoenpitten
(Kan bevatten: Pinda's, Noten, Sesamzaad)
½ stuk(s)
Pruimtomaat
1 tl
Mosterd
½ el
Extra vierge olijfolie
½ el
Honing [of plantaardig alternatief]
½ el
Wittewijnazijn
1 el
Olijfolie
1 tl
Suiker
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de aardappelschijfjes op een bakplaat met bakpapier en besprenkel met olijfolie, peper en zout. Bak 8 - 10 minuten, of tot de aardappelen beetgaar zijn.
Laat de linzen uitlekken in een vergiet en spoel ze af. Halveer de prei in de lengte, was grondig en snijd in dunne halve ringetjes. Halveer de wortel en snijd in dunne halve maantjes. Verhit een scheutje olijfolie in een grote wok of hapjespan op middelhoog vuur en stoof de prei en wortel, afgedekt, 4 - 6 minuten. Voeg de linzen, tomatenpuree en de helft van Belgische kruidenmix toe en stoof 3 - 5 minuten verder.
Blus af met de sojasaus en roer de mosterd en suiker erdoor (zie Tip). Meng in een kom de room met de overige Belgische kruidenmix en breng op smaak met peper.
Gezondheidsweetje: Let jij op je zoutinname? Gebruik dan de helft van de sojasaus. Voeg eventueel later meer toe naar smaak.
Giet het linzenmengsel in een ovenschaal. Verdeel de aardappelschijfjes erover. Schenk het roommengsel eroverheen en bak 20 minuten in de oven. Strooi in de laatste 5 minuten de geraspte kaas over de ovenschotel en laat smelten.
Verhit een pan zonder olie op hoog vuur en rooster de pompoenpitten tot ze beginnen te poffen. Snijd de tomaat in partjes. Meng ondertussen in een saladekom de honing met de wittewijnazijn en de extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Meng de salade met de dressing en garneer met de pompoenpitten.
Haal de ovenschotel uit de oven en laat een beetje afkoelen. Serveer met de salade ernaast.