De varkensoester is een stuk vlees uit de bil van het varken. Het vlees is vrij mager en heerlijk mals. Zeer geschikt dus voor een gebalanceerde maaltijd!
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
5 g
Fresh thyme
(May be present Celery)
250 g
Baby potatoes
200 g
Green beans
½ piece
Onion
½ piece
Lemon
1 piece
Pork escalope
1 tablespoon
Extra virgin olive oil
½ teaspoon
Mustard
¼ tablespoon
Olive oil
1 teaspoon
Honey [or plant-based alternative]
¾ tablespoon
[Plant-based] butter
to taste
Salt and pepper
Haal de varkensoester uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Verwarm de oven voor op 220 graden. Ris de blaadjes van de tijm. Was de krieltjes en snijd doormidden. Leg op een bakplaat met bakpapier en meng met de tijm en 1/4 el olijfolie per persoon. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Bak de krieltjes 25 – 30 minuten in de oven, of tot ze goudbruin zijn. Schep halverwege om.
Weetje: Krieltjes eet je eigenlijk altijd met schil. Wist je dat je daardoor niet alleen meer vezels binnenkrijgt, maar ook meer vitaminen? Zoals vitamine B6, wat onder andere belangrijk is voor de stofwisseling.
Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze. Breng water met een snuf zout aan de kook in een hapjespan met deksel. Snijd de ui in halve ringen. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en pers de citroen uit in een kleine kom. Kook de sperziebonen, afgedekt, 6 – 8 minuten. De sperziebonen hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. Giet af in een vergiet en spoel met koud water.
Meng in een kleine kom per persoon: 1/2 tl citroenrasp, 1/2 tl mosterd, 1 tl honing, 1/2 el citroensap en 1 el extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en eventueel zout en zet apart (zie Tip).
Tip: Deze dressing bevat al smaakmakers, proef goed voordat je zout toevoegt.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de varkensoester in 5 - 7 minuten rondom bruin. Keer regelmatig om.
Verhit ondertussen 1/4 el roomboter per persoon in de hapjespan uit stap 2 en bak de ui en sperziebonen 4 - 6 minuten, of tot de boontjes beetgaar zijn en de ui zacht is. Haal de hapjespan van het vuur en meng 1 el citroendressing per persoon door de ui en boontjes.
Snijd de varkensoester in reepjes en meng de eventueel vrijgekomen sappen van het vlees met de citroendressing. Verdeel de varkensoester, krieltjes en sperziebonen over de borden. Garneer de varkensoester met de overige citroendressing (zie Tip).
Tip: Houd je van de frisse toets van citroenrasp? Garneer het gerecht dan met de overige citroenrasp naar smaak.