Ultieme herfst editie: Wortel-preistamppot met spekjes en gehaktballetjes
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile

Ultieme herfst editie: Wortel-preistamppot met spekjes en gehaktballetjes

met zelfgemaakte jus

De aardappelpuree is vol van smaak door de melk en roomboter die je toevoegt. Hoe fijner je de aardappelen stampt, hoe romiger het resultaat.

Allergenen :
Soja
Tarwe
Pecannoten

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd40 minuten
oventijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

250 gram

Aardappelen

½ stuk(s)

Prei

25 gram

Spekreepjes

10 ml

Ketjap manis

(Bevat Soja, Tarwe)

1 stuk(s)

Kalfsburger

(Kan bevatten Gluten, Eieren, Mosterd, Selderij, Soja)

75 gram

Pompoenblokjes

40 gram

Cranberrychutney

10 gram

Pecanstukjes

(Bevat Pecannoten Kan bevatten Pinda's, Noten, Sesamzaad)

½ stuk(s)

Ui

gram

Verse bladpeterselie

(Kan bevatten Selderij)

Zelf toevoegen

2 el

[Plantaardige] roomboter

¼ stuk(s)

Zoutarm runderbouillonblokje

1 tl

Mosterd

1

[Plantaardige] melk

naar smaak

Peper en zout

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kJ)4083 kJ
Energie (kcal)976 kcal
Vetten63.5 g
waarvan verzadigd29.9 g
Koolhydraten65.7 g
waarvan suikers18.4 g
Vezels16 g
Eiwitten35.3 g
Zout3.1 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Schuimspaan
Koekenpan
Hapjespan
Garde
Aardappelstamper

Instructies

Aardappelen en wortels koken
1

Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met een deksel (zie Tip). Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Snijd de wortel in stukken van 3 cm. Kook de wortel en aardappelen in 12 - 15 minuten gaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.

Tip: Kook je voor meer dan 4 personen? Gebruik dan twee pannen met deksel voor de wortel en aardappelen.

Spekreepjes bakken
2

Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 5 - 7 minuten knapperig. Haal de spekjes met een schuimspaan uit de pan en bewaar apart. Laat het bakvet in de pan.

Prei stoven
3

Snijd ondertussen de prei in dunne ringen. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een hapjespan. Laat de prei 5 - 7 minuten aanstoven. Breng op smaak met peper en zout.

Gehaktballen bakken
4

Verhit de koekenpan van de spekjes opnieuw op middelhoog vuur en voeg 1/2 el roomboter per persoon toe. Bak de gehaktballetjes in 4 - 6 minuten rondom bruin. Haal ze uit de pan en bewaar apart (zie Tip). Voeg per persoon: 1/2 el roomboter, 1/2 tl mosterd, 10 ml ketjap en 1/4 bouillonblokje toe. Roer goed door met een garde en blus af met 50 ml water per persoon. Voeg de gehaktballetjes weer toe en laat het geheel zachtjes inkoken tot serveren.

Tip: De gehaktballen hoeven nog niet gaar te zijn. Je verwarmt ze later nog in de jus.

Stamppot maken
5

Voeg de prei toe aan de pan met aardappelen en wortel. Stamp de aardappelen, wortel en prei grof met een aardappelstamper. Voeg per persoon: 1/2 el roomboter, 1/2 tl mosterd en een scheutje melk toe. Roer de spekreepjes erdoor. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Verdeel de wortel-preistamppot over de borden. Leg de gehaktballetjes erop en schenk de jus erover.

Weetje: Wist je dat we gemiddeld nog geen 150 gram groente eten per dag? Dat is een stuk minder dan de ADH. Geen zorgen, deze maaltijd bevat ruim 250 gram groente per portie!