Wist je dat shakshuka het Arabische woord is voor mix of mengsel?
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
100 gram
Aardappelen
1 stuk(s)
Knoflookteen
½ zakje(s)
Italiaanse kruiden
½ pak(ken)
Tomatenblokjes met basilicum
50 gram
Spinazie
25 gram
Verse geitenkaas
(Bevat: Melk (inclusief lactose))
2 stuk(s)
Ei
(Bevat: Ei)
1 stuk(s)
Witte ciabatta
(Bevat: Gluten, Rogge, Tarwe Kan bevatten: Ei, Gluten, Melk (inclusief lactose), Mosterd, Noten, Sesamzaad, Soja)
½ stuk(s)
Ui
1 stuk(s)
Tomaat
½ el
Zwarte balsamicoazijn
1 el
Olijfolie
¼ stuk(s)
Zoutarm groentebouillonblokje
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan voor de aardappelen. Schil de aardappelen of was grondig. Snijd de aardappelen en de tomaat in blokjes van 1 cm. Snipper de ui en pers de knoflook of snijd fijn. Kook de aardappelen, afgedekt, 5 - 6 minuten. Giet daarna af en laat uitstomen. De aardappelen hoeven nog niet gaar te zijn.
Verhit een scheutje olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de ui 2 - 3 minuten. Voeg de Italiaanse kruidenmix en de helft van de knoflook toe en bak 30 seconden verder. Blus af met de zwarte balsamicoazijn. Voeg de vers gesneden tomaat en de tomatenblokjes toe en verkruimel het bouillonblokje erboven. Roer goed door en laat, afgedekt, 5 - 7 minuten zachtjes koken.
Voeg de aardappelblokjes en de spinazie toe aan de saus. Laat de spinazie al roerend slinken (zie Tip). Breng op smaak met peper en zout. Verkruimel ondertussen de geitenkaas.
Tip: Zorg ervoor dat de saus goed inkookt en laat zoveel mogelijk vocht verdampen - de eieren garen gemakkelijker in een dikkere saus.
Maak voor elk ei een kuiltje in het groentemengsel en breek de eieren hierin. Zorg dat de eieren diep in de saus liggen. Bestrooi de eieren met peper en zout. Verdeel de helft van de geitenkaas eroverheen. Laat de eieren, afgedekt, in 4 - 6 minuten stollen. Haal het deksel van de pan en bak 2 - 4 minuten verder (zie Tip).
Tip: De kooktijd van de eieren hangt af van de pan die je gebruikt. Controleer de eieren tussendoor en pas eventueel de kooktijd aan op jouw voorkeur.
Meng in een kleine kom de overige knoflook met een scheutje olijfolie. Snijd het broodje open. Smeer het knoflook-oliemengsel op het broodje, leg op een bakplaat met bakpapier en bak 10 minuten in de oven.
Serveer de shakshuka op borden. Garneer met de overige geitenkaas en serveer met het knoflookbrood ernaast.
Weetje: Wist je dat minder vlees eten voordelen heeft voor je gezondheid? Het draagt bijvoorbeeld bij aan een lager risico op hart– en vaatziekten.