Kabeljauw uit de oven met venkel
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Kabeljauw uit de oven met venkel

Kabeljauw uit de oven met venkel

met orzo, gepofte cherrytomaten en krokant ontbijtspek

Wist je dat kabeljauw in zoutwater zwemt en behoort tot de magere vissoorten? Deze filet is laag in vet en hoog in eiwit!

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

½ stuk(s)

Venkel

65 gram

Rode cherrytomaten

5 gram

Verse bladpeterselie

½ stuk(s)

Ui

1 stuk(s)

Knoflookteen

1 stuk(s)

Kabeljauwfilet

85 gram

Orzo

2 plak(ken)

Ontbijtspek

Zelf toevoegen

2.5 el

Olijfolie

naar smaak

Peper en zout

1 tl

Witte balsamicoazijn

175 ml

Zoutarme groentebouillon

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)829 kcal
Energie (kJ)3467 kJ
Vetten40 g
waarvan verzadigd8 g
Koolhydraten76 g
waarvan suikers8 g
Vezels4.9 g
Eiwitten35 g
Zout4 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Ovenschaal
Keukenpapier
Hapjespan met deksel
Bakplaat met bakpapier

Instructies

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bereid de bouillon. Breng een laagje water in een pan met deksel aan de kook voor de venkel. Halveer de venkel, snijd in kwarten en verwijder de harde kern. Snijd de venkel in kleine plakjes. Kook de venkel 5 minuten in de pan met deksel. Halveer de rode cherrytomaten. Snijd de bladpeterselie fijn. Snipper de rode ui. Pers de knoflook of snijd fijn.

Tip: Zit er loof aan je venkel? Houd dit dan apart en gebruik het op het eind als garnering.

Kabeljauw bakken
2

Dep de kabeljauw droog met keukenpapier en breng op smaak met peper en zout. Voeg de cherrytomaten, kabeljauw, venkel en verse bladpeterselie toe aan de ovenschaal. Meng met 2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Bak de kabeljauw 15 - 18 minuten in de oven.

Orzo bereiden
3

Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een wok of hapjespan met deksel en fruit de ui en knoflook 2 minuten op laag vuur. Voeg de orzo toe en roerbak 1 minuut op middelmatig vuur. Blus de orzo af met 1 tl witte balsamicoazijn en voeg de bouillon toe. Kook de orzo, afgedekt, in 10 - 12 minuten droog. Schep regelmatig om. Voeg eventueel extra water toe als de orzo te vroeg droogkookt.

Ontbijtspek bakken
4

Verdeel de plakjes ontbijtspek over een bakplaat met bakpapier. Bak de laatste 6 - 8 minuten mee met de kabeljauw in de oven tot ze krokant zijn. Laat uitdruipen en afkoelen op keukenpapier, en verkruimel het ontbijtspek.

Afwerken
5

Haal de groenten en kruiden uit de ovenschaal en meng samen met de helft van het ontbijtspek door de orzo. Voeg per persoon 1 el bakvocht uit de ovenschaal toe. Meng goed door elkaar. Voeg eventueel extra overgebleven bakvocht toe naar smaak.

Serveren
6

Verdeel de orzo over de borden en serveer de kabeljauw erop. Garneer met het overige ontbijtspek.

Tip: De kabeljauw in dit gerecht is rijk aan jodium – een belangrijk mineraal voor de schildklier, stofwisseling en groei van kinderen.